Avonturen thriller.
Op de achterflap: "De grootste deeltjesversneller ooit gebouwd, diep in een berg in Navajo-gebied in Arizona, moet de Amerikaanse regering inzicht geven in het geheim van het ontstaan van alle leven: de Big Bang. Het begin van alles.
Het is echter al een tijdje stil bij de wetenschappers die de versneller - die ze liefhebbend Isabella noemen - aansturen. Wyman Ford, ex-CIA, wordt teruggeroepen in actieve dienst om te infiltreren en uit te vinden welk geheim de wetenschappers, onder leiding van de charismatische Dr. Hazelius, verbergen.
Tegelijk lopen de politieke spanningen rondom het Isabella-project op: de Navajo-natie protesteert tegen de ontheiliging van haar land en de rechts-christelijke lobby brengt zwaar mediageschut in stelling omdat de Big Bang in strijd is met de scheppingsleer.
Als Ford er dan achterkomt wat er gebeurt als Isabella op vol vermogen werkt, begrijpt hij waarom de wetenschappers koste wat kost dit geheim voor de wereld verborgen moeten houden ..."
Preston is de helft van het schrijversduo Preston & Child. Samen hebben ze toch wel een goed aantal boeken op hun naam staan. Preston alleen heeft tot nog toe vier thrillers geschreven. De Codex is eerder ooit door mijn handen gegaan.
Preston alleen of in duo staat garant voor een goede actie/avonturen thriller, het kan niet misgaan met deze schrijver(s). Goddeloos was dan ook een spannende en originele thriller, je hoefde je geen moment te vervelen. De kaft van het boek suggereert een avontuur met eeuwenoude lijken, maar niets is minder waar. Het gaat hier over een hypermodern wetenschappelijk experiment.
Naast alle actie stemt dit boek ook tot nadenken. Vooral het lobby werk achter politieke beslissingen viel mij maar weer eens op. Redelijkheid of rechtvaardigheid is vaak ver te zoeken. En dan is er nog de macht van de media en dan vooral van het internet nu. Waarheid en eerlijkheid zijn termen die hier niet thuis lijken te horen. Om nog maar te zwijgen over de manipulatie van mensen of gemeenschappen. Als het maar geschreven of gedrukt staat, hebben mensen de neiging om dit te geloven. Preston heeft dit allemaal goed begrepen.
En als dit nog geen denkwerk genoeg was, heeft de auteur het ook nog over 'godsdienst' en het fanatisme dat dit teweeg kan brengen.
Ja, dit was absoluut een boek waarbij je gestimuleerd wordt tot enig denkwerk, als je wil tenminste. Maar vergis je niet, het is vooral een super spannend, goed geschreven en onderhoudend boek.
Uitg. Luitingh (2008) - 351 blz. | Oorspr. titel Blasphemy - vertaling Marjolein van Velzen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten