maandag 22 februari 2021

Jeugdzonden - Ben Kegels

Max is een schijnbaar onschuldige student die op een dag met een wapen in de hand in elkaar zakt voor de ingang van een politiebureau. Wanneer Max ontwaakt, ligt hij vastgeketend aan een bed en wordt hij ondervraagd door twee rechercheurs die proberen te achterhalen wat zijn plannen waren en waarom er sporen van drugs en alcohol in zijn bloed zaten. Max beseft al snel dat hij zich samen met zijn drie beste vrienden onbedoeld in de nesten heeft gewerkt en dat hij er alles aan moet doen om de rechercheurs op het verkeerde been te zetten, want de waarheid is nog verschrikkelijker dan zij vermoeden.

****

Ben Kegels is nieuw in thrillerland. Hij zegt zelf dat hij gepassioneerd is door het vertellen van verhalen wat hij van kleins af dan ook al deed, eerst in de vorm van stripverhalen, dan meer graphic novels en later kortverhalen. Door een opleiding journalistiek te volgen, kon hij zijn passie koppelen aan een job. Nu is hij werkzaam in een totaal andere sector. De laatste twee jaar schreef hij dan uiteindelijk een boek, Jeugdzonden.
Het vertelt het verhaal van vier vrienden vanuit het oogpunt van Max. Kegels heeft de plot opgebouwd aan de hand van twee tijdzones. Het begint met Max aan het politiebureau, een rare situatie en de interesse van de lezer wordt al onmiddellijk gewekt zodat je stante pede in het verhaal zit.
Deze hoofdstukken worden afgewisseld met de vertelling van het verleden van Max, op deze manier wordt het verhaal opgebouwd tot op het punt dat hij voor het politiekantoor belandt. De auteur heeft dat geweldig goed gedaan. Hij maakt duidelijk dat de dingen die in de jeugdjaren gebeuren, gevolgen hebben, verleden en heden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals in het boek gezegd wordt, een steentje gegooid in water kan een rimpeling veroorzaken en zo verder uitdeinen. En dat is precies wat er hier gebeurt. Dit crescendo effect heeft Kegels zeer goed weten neer te pennen, je kan niet anders dan meegesleept worden.
De titel van het boek maakt duidelijk dat er dingen zijn gebeurd die als 'zonden' kunnen bestempeld worden. Max is vijf jaar als het verhaal begint en dat is jong om al van zonden te spreken. Hij en zijn vrienden worden dan ouder, samen maken ze van alles mee en ze beginnen dingen te ondernemen. Het blijft allemaal niet zo onschuldig als in het begin. Veel kan ik er niet over vertellen aangezien het aan de lezer is om te ontdekken hoe het verhaal zich ontwikkelt, de vraag is waar de grens ligt tussen jeugdzonden en criminaliteit. Op een bepaald moment had ik moeite om mee te gaan in het verhaal van de vier vrienden, er bekroop me zelfs een gevoel van walging. Jongeren zijn jongeren en hebben een eigen kijk op dingen, en het is net dit dat Kegels zeer realistisch heeft neergeschreven, een volwassene bekijkt deze gebeurtenissen vanuit een ander oogpunt en dat is niet te vergelijken met hoe jongeren het zien of denken, in hun beleving klopt het wel.
Ik heb dit boek zeer graag gelezen, ook al omdat de auteur een enorm goed ontwikkeld gevoel voor taal heeft, dit maakte alleszins indruk op mij. Er zaten wel enkele schrijffouten in en medisch gezien was er een misser. Bij één gebeurtenis heeft Kegels gebruik gemaakt van een zeer expliciete plastische beschrijving die niet had gehoeven en de psychologische reactie daarop klopte niet helemaal. Maar verder alleen maar lof voor zijn schrijfstijl.
Jeugdzonden is een zeer goed debuut van een talentvolle schrijver, eentje om in het oog te houden. Naast de mooie schrijfstijl heeft het boek een zeer goed geconstrueerde plot waardoor een zekere spanning wordt opgebouwd en de lezer gekluisterd houdt aan het boek. Laat die volgende verhalen maar komen Ben Kegels.

Uitgeverij: Het Punt (2020) - 332 blz.

woensdag 17 februari 2021

De stalker in de nacht - Robert Bryndza

Het zijn stuk voor stuk alleenstaande mannen.
Allemaal met een teruggetrokken en weinig opmerkelijk leven.
Ze zijn ook allemaal dood.
Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt - en dan op het juiste moment toeslaat.

****

Robert Bryndza publiceerde zijn eerste boek in 2016 en ondertussen is zijn achtste al verschenen, een bezig bijtje deze Bryndza. De stalker in de nacht is de tweede in de Erika Foster-serie en ook dit boek is zéér te smaken. Dat getuigt zijn succes in de bestsellerlijsten.
Erika heeft nog altijd moeite om de dood van haar man een plaats te geven, ze heeft weinig vrienden maar toch gaat ze voor wat ze denkt dat ze moet doen en het juiste is. Daardoor komt ze nogal eens in conflict met haar superieuren, er zijn er ook enkelen die haar tegenwerken. Gelukkig kan ze steunen op haar teamgenoten, haar directe baas en een enkele vriend. Een interessant personage maar een psychologische uitwerking hoef je niet te verwachten, dit hoeft in een thriller ook geen punt te zijn.
Sommige hoofdstukken worden verteld vanuit het oogpunt van de dader, altijd boeiend en het drijft de spanning op. Op een gegeven moment weet je zelfs wie het is, maar het maakt het boek alleen maar nog spannender.
De stalker in de nacht is een spannend en zeer vlot leesbaar boek. De vierde ster omdat de uitwerking van de dader en diens drijfveren toch wel zeer goed gevonden waren, de plot had daardoor net dat tikkeltje meer.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2018) - 375 blz.
Oorspronkelijke titel: The Night Stalker
Vertaling: Willeke Lempens

dinsdag 9 februari 2021

Zondagskind - Judith Visser

Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor alle prikkels, die ervoor zorgen dat haar hoofd implodeert?
Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger. Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.

****

Judith Visser is een Nederlandse schrijfster, geboren en getogen in Rotterdam. In 2006 verscheen haar debuut en ondertussen staan er 13 boeken en enkele kortverhalen op haar naam. Tot 2016 schreef ze voornamelijk psychologische thrillers waarna ze overschakelde naar romans. Met haar tweede roman Zondagskind brak ze door bij het grote publiek en ze heeft nu net het vervolg hierop uitgebracht, Zondagsleven. Het zijn beide autobiografische boeken.
In Zondagskind vertelt ze haar leven van kleuter af tot ze een job vindt en zelfstandig gaat wonen. Vooral haar schoolperikelen worden uit de doeken gedaan. Ze vertelt het verhaal chronologisch, het wordt duidelijk tijdens het lezen dat ze van orde en regelmaat houdt, en daar hoort dit dan ook bij, uiteraard. Het is geen dun boekje, en aangezien Jasmijns leven liefst volgens een voorspelbaar patroon verloopt, komen dezelfde issues vaak aan bod. Het is veel van hetzelfde, steeds opnieuw. Toch slaagt Visser erin om de aandacht van de lezer vast te houden, het kost totaal geen moeite om steeds maar weer verder te lezen, het gaat vanzelf. Geen simpele opdracht in feite. De reden zal waarschijnlijk wel zijn dat het boek volledig authentiek is, het is doorleeft en Visser weet het op een sublieme wijze te brengen. Taal is altijd haar ding geweest, met boeken kon ze zich terugtrekken en dat merk je, aan het verhaal èn de schrijfstijl.
Uit het boek blijkt een grote kracht. Jasmijn trekt haar plan en doet wat ze doet. Ze probeert haar leven zo in te richten dat ze zo min mogelijk aandacht trekt en "normaal" is of toch alleszins zo lijkt. Binnen die grenzen probeert ze te voorkomen dat anderen haar "anders" vinden. Haar kracht ligt er precies in dat ze haar persoonlijke grenzen bewaakt en op die manier sterk voor de dag komt in relatie tot anderen, ze laat zich absoluut niet doen. Ze heeft wel enorm geluk met hoe haar ouders, grootouders en broer er mee omgaan en dat ze ondanks haar afzijdigheid een zeer mooie en trouwe vriendschap kon aanknopen.
Pas aan het einde van het boek wordt voor Jasmijn duidelijk dat er misschien toch beter eens een diagnose wordt gesteld, ze is dan al 21 jaar. Wat er daarna gebeurt, vertelt Visser in Zondagsleven dat nu net verschenen is, twee jaar later.
Dit boek leert je ontzettend veel over het leven met autisme, Visser heeft dit erg goed beschreven. Je moet de vele herhalingen wel voor lief nemen maar desondanks leest het boek heel erg vlot, het is een geleefd en authentiek boek.

Uitgeverij: HarperCollins (2018) - 480 blz.

zaterdag 6 februari 2021

Bevroren goud - Cilla en Rolf Börjlind

Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning wordt erheen gestuurd om de zaak te onderzoeken.
Op weg naar de vindplaats wordt de helikopter waarin ze zit verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot bij de crash is omgekomen en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man.
Als haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton hoort van Olivia's verdwijning, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te gaan zoeken.

***

Cilla en Rolf Börjlind zijn scenarioschrijvers met al heel wat series en films op hun conto. Ook dit boek is zeer filmisch geschreven, je ziet het zó voor je. Bevroren goud is hun zesde Rönning en Stilton.
Zo langzamerhand komt er precies de sleet wel in, ik was dit keer alleszins niet erg onder de indruk van het scenario en de uitwerking er van. Er zaten spannende scènes in met actie, dat wel, het waren echter meer losse scènes precies om er actie in te brengen want verder kabbelde het verhaal gewoon door. Aangezien Tom Stilton nog steeds in Thailand zit, hebben ze ook nu een trucje moeten bedenken om hem in het verhaal te krijgen, origineel is dit niet meer. De plot is niet zo sterk als in de vorige boeken, het begint wat ongeloofwaardig te worden en zelfs voorspelbaar.
In het verhaal zat nochtans één goede plotwending, ze kwam echter heel laat op de proppen en de lezer krijgt het gevoel dat hier meer had mee gedaan kunnen worden. Er was ook geen aanloop er naar toe en daardoor kwam ze ook wat uit het niets vallen. Een gemiste kans om het verhaal interessanter te laten worden.
Ook de personages blijven vlak en ook steken in hun evolutie. De relaties die ze hebben, brengen niet veel nieuws in het verhaal en spreken niet tot de verbeelding. Ook hier kabbelt het verhaal verder, gewoon.
Bevroren goud is een minder boek in de serie met Rönning en Stilton, niettemin leest het vlotjes en kan je je er toch even mee amuseren. Het filmisch element is wel top in dit boek.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2020) - 368 blz.
Oorspronkelijke titel: Fruset guld
Vertaling: Corry van Bree