vrijdag 17 juli 2020

Het meisje in het ijs - Robert Bryndza

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?
Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man erbij om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn - voordat het te laat is.

***

De start van een bejubelde serie onder de thrillerlezers en ja hoor, ik ben ook verkocht. Robert Bryndza is een geboren Brit maar woont met zijn vrouw in Slowakije, hoofdpersonage Erika is ook Slovaakse. Hij begon zijn professionele loopbaan als acteur maar tijdens een periode zonder werk begon hij te schrijven, komische sketches en enkele romantische komedies, daarna kwam zijn eerste thriller uit, Het meisje in het ijs.
Het boek is op een gemakkelijke manier geschreven en Erika is een interessant personage. De opbouw in het boek is redelijk klassiek, zo zijn er daar de strubbelingen tussen Erika en Sparks die vooreerst de leiding had en nu dus opzij gezet wordt wat niet van harte gaat. Erika wordt gesteund door Marsh, haar directe baas, maar deze heeft te luisteren naar zijn superieuren. De vader van het slachtoffer is dan ook weer zo bekend dat hij ook een en ander te zeggen heeft en dingen naar zijn hand kan zetten. Het gebruikelijke recept dus zoals in nogal wat politiethrillers.
Het onderzoekstraject was mooi om te volgen, ook al moet gezegd dat er soms nogal wat toevalligheden waren en de geloofwaardigheid in het gedrang kwam. Dit werd echter gecompenseerd door de realistische uitwerking van Erika, ook al moet je geen diepgaande psychologie verwachten.
Dit was een boek dat ik met veel plezier vastnam om te lezen, ik genoot van het eigenlijke speurwerk alsook van de troubles die Erica ondervond binnen haar team en de leiding. De volgende delen zullen hier ook nog wel de revue passeren.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2018) - 376 blz.
Oorspronkelijke titel: The Girl in the Ice
Vertaling: Willeke Lempens

Geen opmerkingen: