dinsdag 8 december 2020

Huis in brand - Kamila Shamsie

De eens zo innige band tussen Isma en de jongere tweeling Aneeka en Parvaiz wordt zwaar op de proef gesteld als Parvaiz besluit in de voetsporen van hun overleden jihadi-vader te treden en verdwijnt. dan komt Eamonn, zoon van een machtig politicus, in het leven van de zussen. Is Eamonn Aneeka's ware liefde? Of het middel tot Parvaiz' bevrijding? Opeens is het lot van beide families onlosmakelijk met elkaar verbonden en blijkt hoe verwoestend liefde en loyaliteit kunnen zijn.

**

Kamila Shamsie groeide op in Karachi, de grootste stad in Pakistan. Ze komt uit een schrijversfamilie, publiceerde in 1998 haar eerste boek en sindsdien heeft ze toch enkele boeken geschreven waarvoor ze ook verschillende prijzen kreeg. Sinds 2007 woont ze in Londen, ze heeft de dubbele nationaliteit. Huis in brand is haar laatste roman.
Het is opgebouwd door middel van 5 grote hoofdstukken, elk met één van de personages die hier de hoofdrollen vertolken. Deels chronologisch maar deels ook overlappend, je krijgt zo wel een heel goed beeld van wat er zich afspeelt, zwart-wit is het niet en je beeld wordt voortdurend bijgesteld.
Het hoofdthema is de radicalisering van Parvaiz, het mag duidelijk zijn dat er in dit proces vele verschillende factoren meespelen. Daarbij komt dan de vraag hoe te handelen, er zijn de wetten van de staat maar er is ook je eigen persoonlijke geweten. Hier kunnen conflicten ontstaan, besluiten nemen is dan niet simpel en van zoveel afhankelijk ook.
De schrijfster heeft vele facetten belicht in dit verhaal ook al is het een redelijk dun boek, geen simpele opdracht maar Shamsie is daar zeker in geslaagd.
Dit boek lag buiten mijn comfortzone, en daar is het ook gebleven. Het boek is goed geschreven en echt wel met boeiende onderwerpen, het bleef voor mij echter een opgave om er door te raken, het werd zelfs hoe langer hoe moeilijker.
Huis in brand is dus niet mijn ding maar zeker niet slecht, ik kan me voorstellen dat anderen wel gegrepen worden door dit verhaal.

Uitgeverij: Signatuur (2018) - 249 blz.
Oorspronkelijke titel: Home Fire
Vertaling: Anne Jongeling

Geen opmerkingen: