vrijdag 20 september 2019

De mens - Tom Phillips

Een duizelingwekkende reis door de geschiedenis van de falende mens
Al zeventigduizend jaar lopen wij mensen rond op deze planeet en wees eerlijk: we timmeren enórm aan de weg. Kunst, wetenschap, cultuur en handel: we maken de mooiste dingen en we planten ons voort als gekken. Maar als we zo geweldig zijn, waarom maken we er dan telkens zo'n puinhoop van? Was het wel zo'n goed idee van de Engelsman Thomas Austin om in 1859 vierentwintig schattige konijntjes mee te nemen naar Australië? Hoe gek was Mao eigenlijk toen hij besloot om alle mussen uit China te verjagen? En hoe dwaas waren de Sovjetingenieurs toen ze hun mouwen opstroopten om, als spelende kinderen aan het strand, een paar rivieren om te leiden, waardoor complete meren opdroogden? In De mens neemt Tom Phillips ons mee op een wervelende reis langs de meest geweldige en catastrofale fuck-ups van onze geschiedenis. Een frisse en relativerende kijk op het succesvolste wezen op onze aarde.

***

Tom Phillips studeerde archeologie, antropologie en geschiedenis aan de universiteit van Cambridge en dit is ook waarom dit boek draait. Hij werkt als journalist en cabaretier, ook dit klinkt door in De mens. Hij weet dus waarover hij schrijft en hoe hij het moet schrijven, interessant, boeiend én humoristisch.
Deze dagen is dit boek wel zeer actueel, de klimaatveranderingen in gedachten. Het mag duidelijk zijn dat het begint te dringen. 30 Jaar geleden hadden we de ramp in Tsjernobyl, in 2011 die van Fukushima en dan is er nog het gat in de ozonlaag. Phillips licht een tipje van de sluier op hoe dit allemaal van start is gegaan en welke wegen de mensheid heeft bewandeld.
Maar hij heeft het niet alleen over het klimaat. De mensheid is sinds haar bestaan aan serieus wat domheid blootgesteld: gewelddadige en zelfs sadistische heersers, schaamteloze kolonisatie, falende democratieën, domme ontdekkingsreizigers, zinloos geweld en oerstomme oorlogen en zelfs een wetenschap die zich ook wel eens belachelijk maakt.
Het was de moeite om dit boek te lezen. De grappige manier waarop de auteur de dingen verwoordt, dragen bij aan het leesplezier, niet dat je van je stoel ligt van het lachen maar het verluchtigt de materie. En er vallen ook toffe en plezante weetjes te lezen, daar kan je eventueel in een gesprek  eens mee uitpakken.

Uitgeverij: Thomas Rap (2019) - 298 blz.
Oorspronkelijke titel: Humans
Vertaling: Inge Pieters

Geen opmerkingen: