zondag 16 mei 2021

Donkerdrif - Deon Meyer

Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront in Kaapstad. Op klaarlichte dag. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Maar die moeten hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student.
De schatrijke Jasper Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Maar de transactie loopt fout, en nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.
Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

***

Deon Meyer is met Donkerdrif aan zijn zevende Bennie Griessel toe, een reeks die we absoluut kunnen appreciëren. Zuid-Afrikaan Meyer is een internationale bestsellerauteur en heeft ondertussen al verschillende prijzen op zijn naam staan. Hij schrijft boeken met politieke en maatschappijkritische thema's en zijn verhalen bevatten vaak heel wat actie en spanning. In de Nederlandse vertaling vinden we ook wel heel wat Zuid-Afrikaanse uitdrukkingen terug, zijn boeken stralen hierdoor een zelfs nog groter realisme uit want je waant je zo in de broeierige setting van dit land. Zijn eerste boek dateert van 1996.
In Donkerdrif zijn er twee verhaallijnen die naast elkaar lopen. Griessel en Cupido worden overgeplaatst en belanden in een lagere positie in een ander departement, hier krijgen ze de vermissing van een jongere op hun bord. Dan volgen we het wedervaren van een jonge makelaar Sandra Steenberg. Het makelaarswezen ligt op zijn gat en het is vechten om je plaats in deze wereld te behouden. En dan is er een buitenkans, de beruchte maar schatrijke Jasper Boonstra wil Donkerdrif verkopen en wil dit uitsluitend via Sandra laten verlopen. De twee verhaallijnen lopen in feite naast elkaar en het is slechts aan het einde dat er een connectie opduikt, een banale dan nog.
Deze Bennie Griessel bevat niet de elementen die we gewoon zijn van Meyer. Er speelt zijdelings een maatschappelijk thema, dat wel, maar de oplopende spanning en actie ontbreekt toch voor een groot deel. Het verhaal oogt in zijn geheel ook wat minder coherent. Zijn stijl is echter nog wel als vanouds, het boek leest vlot en blijft intrigeren.
In de serie is dit een minder boek in mijn ogen maar hij kan toch niet mankeren, Griessel en Cupido volgen blijft toch een plezier.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2021) - 442 blz.
Oorspronkelijke titel: Donkerdrif
Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen

Geen opmerkingen: