maandag 15 maart 2021

Spiegelman - Lars Kepler

Vijf jaar geleden verdween ze,
nu wordt haar lichaam gevonden.
Wie was de man die ze zag in het raam?
Wie is Spiegelman?
Op weg van school naar huis wordt de zestienjarige Jenny ontvoerd, waarna ze van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Joona Linna herkent haar gezicht echter direct als haar lichaam vijf jaar later wordt gevonden op een speelplaats, opgehangen aan een klimrek.
Op camerabeelden ziet hij een voorbijganger die minutenlang naar de speelplaats staart, op het moment dat het meisje daar moet zijn geweest met haar moordenaar. Maar de man is warrig en getraumatiseerd, en weet niet meer precies wat hij gezien heeft. Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen.

****

Lars Kepler, pseudoniem van een Zweeds schrijversduo, heeft weer een spannend boek neergezet met toch wel wat gruwelijke elementen, daar moet je wel tegen bestand zijn. Het is de achtste Joona Linna thriller.
Twee vaste personages treden ook nu op, arts en hypnotiseur Erik Maria Bark en Saga Bauer, de laatste wordt echter maar enkele keren vermeld maar ook Erik Bark heeft een kleine rol. Er zijn vele verschillende personages die in de hoofdstukken aan bod komen, zo ook de moordenaar. De auteurs hebben zich volledig kunnen uitleven in het creëren van absurde en gruwelijke situaties en gebeurtenissen. 
De plot is niet simpel en vergde creativiteit om deze begrijpelijk neer te zetten. Zo duurt het ook een hele tijd vooraleer de titel in beeld komt. Kepler kan door de snelle plotwendingen de spanning erin houden maar af en toe klinkt het toch een tikje ongeloofwaardig. 
Spiegelman is een boek dat verrassend uit de hoek komt en het leesplezier ligt hoog. Lars Kepler is en blijft een top schrijversduo.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2020) - 536 blz.
Oorspronkelijke titel: Spegelmannen
Vertaling: Edith Sybesma

Geen opmerkingen: