zaterdag 6 februari 2021

Bevroren goud - Cilla en Rolf Börjlind

Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning wordt erheen gestuurd om de zaak te onderzoeken.
Op weg naar de vindplaats wordt de helikopter waarin ze zit verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot bij de crash is omgekomen en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man.
Als haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton hoort van Olivia's verdwijning, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te gaan zoeken.

***

Cilla en Rolf Börjlind zijn scenarioschrijvers met al heel wat series en films op hun conto. Ook dit boek is zeer filmisch geschreven, je ziet het zó voor je. Bevroren goud is hun zesde Rönning en Stilton.
Zo langzamerhand komt er precies de sleet wel in, ik was dit keer alleszins niet erg onder de indruk van het scenario en de uitwerking er van. Er zaten spannende scènes in met actie, dat wel, het waren echter meer losse scènes precies om er actie in te brengen want verder kabbelde het verhaal gewoon door. Aangezien Tom Stilton nog steeds in Thailand zit, hebben ze ook nu een trucje moeten bedenken om hem in het verhaal te krijgen, origineel is dit niet meer. De plot is niet zo sterk als in de vorige boeken, het begint wat ongeloofwaardig te worden en zelfs voorspelbaar.
In het verhaal zat nochtans één goede plotwending, ze kwam echter heel laat op de proppen en de lezer krijgt het gevoel dat hier meer had mee gedaan kunnen worden. Er was ook geen aanloop er naar toe en daardoor kwam ze ook wat uit het niets vallen. Een gemiste kans om het verhaal interessanter te laten worden.
Ook de personages blijven vlak en ook steken in hun evolutie. De relaties die ze hebben, brengen niet veel nieuws in het verhaal en spreken niet tot de verbeelding. Ook hier kabbelt het verhaal verder, gewoon.
Bevroren goud is een minder boek in de serie met Rönning en Stilton, niettemin leest het vlotjes en kan je je er toch even mee amuseren. Het filmisch element is wel top in dit boek.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2020) - 368 blz.
Oorspronkelijke titel: Fruset guld
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: