vrijdag 17 juli 2020

De Lincoln-advocaat - Michael Connelly

Hell's Angels, oplichters, dronken automobilisten, junks; als het echt misgaat weten ze Mickey Haller altijd te vinden. De klantenkring van de advocaat, die meestal kantoor houdt op de achterbank van zijn Lincoln, is een treurige doorsnee van de onderkant van de samenleving. Dus als Haller voor de verandering eens wordt ingeschakeld door een vermogende, goed betalende cliënt uit Beverly Hills, kan hij zijn geluk niet op. Louis Roulet wordt beschuldigd van een poging tot moord en verkrachting op een prostituee, maar Haller is ervan overtuigd dat de man onschuldig is.
Maar dan ontdekt hij dat het geen toeval is dat deze cliënt hem heeft ingehuurd. Als vervolgens een van zijn medewerkers wordt vermoord tijdens een onderzoek naar de achtergronden van de mysterieuze Roulet, wordt de advocaat meegezogen in een levensgevaarlijk spel met het kwaad in eigen persoon. Hierbij lijkt zijn eigen verleden de sleutel te zijn. Haller moet vechten voor zijn leven met als enige wapen een rechtssysteem waarin hij zelf allang niet meer gelooft.

****

Michael Connelly startte zijn schrijverscarrière in 1992 en ondertussen zijn het aantal boeken van zijn hand niet meer te tellen. De Lincoln-advocaat verscheen in 2005 en is het eerste boek in de serie Michey Haller, een onconventionele advocaat die als kantoor zijn Lincoln gebruikt. Hij verdedigt iedereen, zijn visie is dat iedereen de best mogelijke verdediging verdient, het maakt hem niet altijd even geliefd.
Een rechtbank-thriller dat blijkt toch echt wel mijn ding te zijn, en als het dan nog gecombineerd wordt met een steengoede plot, is het helemaal klaar. Er is ook heel wat actie en tijdens het lezen zag je zo de verfilming voor je, en ja hoor, in 2011 werd het verfilmd, goede film ook trouwens.
Mickey Haller is een personage dat je in je hart sluit, hij is een goed advocaat die niet te beroerd is om zijn nek uit te steken en er zelfs niet altijd aan verdiend, het hart op de goede plaats zoals ze zeggen. Hij komt zelfs nog goed overeen met zijn ex-vrouw met wie hij samen een dochtertje heeft.
Michael Connelly weet zijn lezers van begin tot het einde te boeien, een goede plot en daarbovenop verrassende plotwendingen, intrigerende personages, een spannend verhaal, actie en humor, dit boek heeft het allemaal. Niet te verwonderen dat hij een zeer succesvol auteur is. Ik blijf fan.
Eerder: Het laatste oordeel, Over de grens, De keerzijde

Uitgeverij: Meulenhoff (2005) - 431 blz.
Oorspronkelijke titel: The Lincoln Lawyer
Vertaling: Hans Kooijman

Geen opmerkingen: