vrijdag 12 juli 2019

Over de grens - Michael Connelly

Rechercheur Harry Bosch is net weg bij de LAPD als zijn halfbroer, advocaat Mickey Haller, zijn hulp inroept. Een vrouw is op brute wijze vermoord en het bewijs wijst in de richting van een cliënt van Haller. Maar Mickey is er zeker van dat het doorgestoken kaart is.
Bosch wil eigenlijk niet werken voor de verdediging, maar hij neemt deze zaak toch aan. Hij wil zelf ook antwoorden hebben: als het Hallers cliënt niet was, wie dan wel? Geholpen door zijn voormalig collega Lucia Soto begint Harry te graven. Hij komt al snel uit bij de politiemacht zelf. Maar de moordenaar op wie Harry jaagt, is zelf ook aan het jagen... op hem.

****

Sinds Michael Connelly's debuut in 1992 verschijnt er wel ieder jaar een nieuw boek van hem en soms zelfs twee. Van opleiding is Connelly journalist en sinds zijn afstuderen in 1980 oefende hij dit beroep ook uit. Hij was misdaadverslaggever en werd zelfs genomineerd voor de Pulitzerprijs. Zijn boeken zijn gebaseerd op zaken die hij tegenkwam tijdens zijn carrière.
Over de grens is een spannend boek maar niet alleen dat. Connelly weeft een intelligente plot in elkaar, alle stukjes van de puzzel komen netjes en stap voor stap op hun plaats te liggen en het is fijn om dit te lezen en mee te puzzelen. Het is daarin dat vooral de spanning ligt alhoewel er ook enkele actiescènes zijn.
De dialogen zijn ook al subliem en hij heeft een grappige manier van schrijven. Zijn personages weet hij levendig neer te zetten en roepen sympathie op.
Over de grens is zo'n boek dat je enorm veel leesplezier verschaft, je neemt het heel graag ter hand om verder te lezen.
Eerder: Het laatste oordeel

Uitgeverij: Boekerij (2016) - 384 blz.
Oorspronkelijke titel: The Crossing
Vertaling: Gert van Santen

Geen opmerkingen: