maandag 12 augustus 2019

De keerzijde - Michael Connelly

Harry Bosch is de nieuwste privédetective van Californië. Hij maakt geen reclame, heeft geen kantoor, en is zeer kieskeurig. Maar zijn meer dan dertig jaar ervaring bij de LAPD, het Los Angeles Police Department, zegt genoeg.
Al snel staat een van de rijkste mannen van Californië bij hem op de stoep. Hij nadert het einde van zijn leven en kijkt vooral op één ding met berouw terug. Ooit had hij een gepassioneerde geheime relatie met een Mexicaanse. Toen zij zwanger raakte, verdween ze spoorloos. Wat is er van haar geworden? Kreeg ze het kind? En waar is het dan nu?
Harry merkt dat door de enorme belangen die op het spel staan niet alleen zijn eigen leven gevaar loopt, maar ook dat van degene die hij zoekt. Tegelijkertijd werkt Harry als parttime rechercheur bij een klein politiebureau. Daar komt hij op het spoor van een serieverkrachter in een van de meest verbijsterende en gevaarlijke zaken van zijn toch al lange carrière.

***

De keerzijde is het derde boek dat ik lees van Michael Connelly en dit weer naar grote tevredenheid. Altijd boeiend en spannend.
In dit boek zijn er twee verhaallijnen die naast elkaar lopen. Als privédetective krijgt Harry Bosch een zoektocht naar een erfgenaam op zijn bord. De oude miljardair beging in zijn studiejaren een fout en zijn geweten speelt op, Bosch moet ver teruggaan in de tijd maar hij slaagt erin om een begin te maken in deze moeilijke opdracht.
Daarnaast werkt hij nog als vrijwilliger op een politiebureau waar hij zich buigt over schijnbaar onoplosbare zaken. De zaak van de verkrachter krijgt zijn volle aandacht op het bureau.
Deze twee zaken lopen los van elkaar in het boek. Beiden hebben dus een beperktere ruimte ter beschikking om opgelost te worden en dat is beetje spijtig aangezien het beiden interessante en spannende zaken zijn. De eenheid in het boek raakt daardoor zoek maar aan de kwaliteit doet dit niets af. Connelly's schrijven blijft op niveau.
De goede plot en plotwendingen, de stap voor stap opbouw naar de ontknoping, de spanning en de humor maken van De keerzijde weer zeer goede thriller. Meer moeten we hier niet over zeggen.
Eerder: Het laatste oordeel, Over de grens

Uitgeverij: Meulenhoff (2017) - 394 blz.
Oorspronkelijke titel: The Wrong Side of Goodbye
Vertaling: David Orthel en Ans van der Graaff

Geen opmerkingen: