woensdag 29 juli 2020

Achtervolging - Lee Child


Nebraska, een koude winteravond. Jack Reacher probeert een lift te krijgen naar Virginia. Maar er is weinig verkeer en met zijn recent gebroken neus ziet hij er niet bepaald uit als een gezellige passagier. Pas na anderhalf uur stopt een donkere Chevrolet. Twee mannen voorin, een vrouw op de achterbank. Jack stapt in. Ze zijn nauwelijks onderweg of hij beseft: dit is een heel fout gezelschap.

***

Dit is al het 17e boek van de 26 in de Jack Reacher-serie van de hand van Lee Child. Jack Reacher kennen we ondertussen ook van twee verfilmingen (2012 en 2016) met Tom Cruise in de hoofdrol. Reacher trekt in zijn eentje door de Verenigde Staten met als enige bagage zijn tandenborstel en hij komt altijd wel iets tegen om zijn tanden in te zetten.
In dit boek probeert hij liftend Virginia te bereiken, de wagen die uiteindelijk stopt, blijkt fout te zijn, het duurt echter wel even voor hij het door krijgt. De plot zit goed in elkaar en er zijn enkele verrassende wendingen die goed gevonden zijn, origineel ook.
Het is een spannende thriller met fijne personages geworden en heel wat actie. Dat Lee Child in 1995 zonder werk viel na een 18 jarige carrière bij de televisie waar hij meewerkte aan enkele televisieseries en hij daarna door het leven wou gaan als auteur, is absoluut een aanwinst gebleken voor de thrillerwereld.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2012) - 383 blz.
Oorspronkelijke titel: A Wanted Man
Vertaling: Jan Pott

Geen opmerkingen: