donderdag 30 april 2020

Het bloemenmeisje - Anya Niewierra

1988. Hoog in de Franse Pyreneeën vindt de politie een verwilderde tiener bij het lijk van haar moeder. Het meisje krijgt de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. De moord op haar moeder wordt nooit opgelost.
Dertig jaar later ontwikkelt Nina geneesmiddelen op basis van kruiden. Zakelijk heeft ze succes, maar privé is ze een zonderling. Dan komt Nina erachter dat ze een tweelingzus heeft. Samen duiken ze in het bizarre verleden van hun moeder.
Als haar zus verdwijnt, raakt de zoektocht in een stroomversnelling. Na een bezoek aan een grot in Zuid-Limburg en een klooster in de Ardennen stuit Nina op de mensen die het leven van haar moeder verwoestten, waarna een onbekende nu de jacht op haar opent...

****

Anya Niewierra ontdekte tijdens een van haar reizen de Pyrénées-Orientales en verpandde er haar hart, de streek werd haar 'tweede bestaan' en is het decor in dit boek. De beschrijving van de streek zal dan ook niet moeilijk geweest zijn voor de schrijfster.
Met Nina Fleurie heeft ze een speciaal personage neergezet en dat mag van de plot ook gezegd worden. Niewierra heeft zich goed moeten informeren over kruiden, interessant om te lezen alhoewel het niet uitgebreid aanbod komt.
Hoe het verleden van Nina in elkaar zit is de spil in het verhaal en dat wordt door heel het boek ontrafelt. De plot is niet eenvoudig en eer je het complete plaatje in zicht hebt, zit je helemaal aan het einde van het boek. De zoektocht van Nina loopt niet van een leien dakje, maar het is een plezier om te volgen. Dat Nina tegenstand krijgt van wat een geduchte tegenstander blijkt, maakt het boek spannend. Maar het is vooral het raadselachtige verleden van Nina dat je aanspoort om verder te lezen. Het boek leest deels als een roman, de psychologische uitwerking is hierbij interessant.
Het bloemenmeisje is een intrigerende roman/thriller geworden waarbij je je geen seconde hoeft te vervelen. Het heeft een indrukwekkende plot en verschillende mooie en spannende plotwendingen. Niewierra bevestigt hier duidelijk haar schrijverstalent.
Eerder: Het dossier

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2020) - 382 blz.

Geen opmerkingen: