vrijdag 30 november 2018

Het dossier - Anya Niewierra

De 46-jarige Josta Bresse wordt slachtoffer van een orgaanroof. De Nederlandse recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta. Daarom keert Josta terug naar Oost-Berlijn, waar ze destijds als kunstvervalser deel uitmaakte van de zogenaamde 'Köninstein Gruppe'. Dit team van vervalsers dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen. Reden: een geheim Dossier.
25 jaar later blijkt dit Dossier nog steeds reden voor moord. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.

*****

Anya Niewierra schreef in 2013 haar eerste thriller Vrij uitzicht welke voor diverse prijzen werd genomineerd. Ze is algemeen-directeur van de vvv Zuid-Limburg. Op deze manier combineert ze haar verschillende passies, reizen en schrijven.
Haar derde passie schilderen werd haar hobby en heeft ze als invalshoek gekozen voor deze thriller. De wereld van de kunst, het veilen en vervalsen van kunst en hier specifiek in de voormalige DDR vlak voor het vallen van de muur in 1989 is een boeiend gegeven en de lezer is weer wat info rijker. Ze heeft zich immers zeer goed geïnformeerd over kunst in het algemeen en de duistere geschiedenis van bijvoorbeeld de gevangenis Hohenschönhausen die echt bestaan heeft en het is niet min wat daar gebeurde.
Het dossier is een vakkundig opgebouwd verhaal dat allengs interessanter en spannender wordt. Ook de actie bouwt op. Het is altijd meegenomen dat een verhaal gestoeld is op waargebeurde historische feiten en als je daarrond dan nog een spannend verhaal weet te bouwen, is het helemaal super.
Ik kan niet anders zeggen dat ik helemaal verrast was door dit boek. Deze Nederlandse schrijfster is iemand om in het oog te houden. Klasse!

Uitgeverij: B for Books (2017) - 398 blz.

1 opmerking:

Anya Niewierra zei

Hoi,
Hartelijk dank voor deze prachtige recensie en de 5 sterren. Mooi kerstcadeau voor mij. Groet,
Anya Niewierra