zondag 8 september 2019

Een echte vrouw - Michael Berg

Een mistige avond in een voorstadje van Limoges. Tijdens het uitlaten van zijn hond wordt Christophe Bourdes, baas van Radio Limousin Populaire, doodgereden. De politie gaat uit van een ongeluk en zoekt de voortvluchtige bestuurder. Chantal Zwart, een eenendertigjarige journaliste, heeft haar twijfels en start haar eigen onderzoek. Wanneer ze in het verleden van haar chef duikt, stuit ze op een ander onopgehelderd sterfgeval. De speurtocht van Chantal leidt naar een streng katholiek jongensinternaat waar destijds een medescholier van Christophe onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen...

****

Michael Bergs boeken spelen zich steevast af in Frankrijk richting zuiden maar hij is voor alle duidelijkheid een Nederlander, bij het lezen van zijn boeken zou je dit waarlijk vergeten. In 2004 verhuisde hij naar hier om zich volledig aan zijn schrijverscarrière te wijden en dan mag het ook niet verwonderen dat hij de streek als zijn broekzak kent. De steden, dorpen en zelfs wegen die in het boek voorkomen kan je netjes volgen op de landkaart, als je daar zin in moest hebben uiteraard.
Dit is het derde boek met de journaliste Chantal Zwart en in Nacht in Parijs zal ze weer van dienst zijn. Een intrigerend persoontje, ze leeft samen met haar kat 'Poes' en kan rekenen op haar oudere buren. Centrale verwarming heeft ze niet maar wel een houtkachel. Klinkt helemaal als authentiek leven op het Franse platteland, het boek ademt zuidelijk Frankrijk.
Chantal smijt zich in het onderzoek rond de twijfelachtige dood van haar baas. Hoe ze van het ene punt op het andere belandt, is te danken aan haar uitstekende opzoekingscapaciteiten en met lichte hulp van haar vriend Jean een politieman en Patrick een ex-collega van haar tijd in Parijs.
Dan zijn er nog cursieve hoofdstukken waarin je het relaas van een jongen volgt dat begint in een streng en duur jongensinternaat. Hij wordt er stevig gepest, een kwaal van alle tijden, erg genoeg.
Berg heeft een knappe plot in elkaar gestoken, langzaam vallen alle puzzelstukjes op hun plaats, plezant om te lezen. Het spanningsgehalte stijgt ook in crescendo om dan uiteindelijk in een verrassende finale te eindigen. De persoonlijke perikelen van Zwart verluchtigen en verlevendigen het geheel, het realiteitsgehalte ligt daardoor ook hoog.
Een echte vrouw is een origineel, spannend en realistisch boek geworden met zelfs enige maatschappelijke relevantie. Het is alleen maar toe te juichen dat Berg van schrijven zijn carrière gemaakt heeft.
Eerder: Nacht in Parijs, Hôtel du Lac, Het meisje op de weg, Broertje

Uitgeverij: The House of Books (2010) - 381 blz.

Geen opmerkingen: