maandag 26 februari 2018

Broertje - Michael Berg

Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. Hoewel Lotte met haar vader - een oud-politicus - heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn. Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na tien jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen.

****

Het achtste boek van de hand van Michael Berg, een Nederlandse auteur die zijn hart verpand heeft aan Frankrijk dat ook nu weer het decor is. En hij is door zijn eigen broertje geïnspireerd voor het personage van Felix, alhoewel zijn eigen broertje een schatje is zoals we hier kunnen lezen.
Ook nu slaagt Berg er weer in om een spannend verhaal neer te pennen. De opbouw is ook nu weer zeer goed zodat langzaam maar zeker de lezer naar de ontknoping wordt geleid. In hoofdstukken die hij Eerder getiteld heeft, wordt het verhaal van een vluchteling verteld. Daarna elke keer het eigenlijke verhaal dat verteld wordt in vijf dagen. En dan nog enkele cursieve stukjes waarin de gedachten van Felix verwoordt worden.
De verschillende personages worden door de auteur goed uitgewerkt. Er is daar Lotte Pradel, een bekende Nederlandse die als cabaretière werkt en succesvol is. Haar broertje Felix, verstandelijk gehandicapt, zwaar autistisch en hij heeft constante zorg nodig. Je leeft helemaal mee, met beiden. Ook de oudere inspecteur Fillon wordt zeer menselijk en meelevend geportretteerd. Hij heeft een zwaar zieke en hulpbehoevende vrouw waar hij hulp bij krijgt maar hij springt zelf zoveel mogelijk bij. Hij staat zo goed als voor zijn pensioen. Bij dit onderzoek wordt hij echter nogal wat tegengewerkt door zijn naaste collega en zijn superieur. Het onderzoek wordt niet gevoerd zoals zou moeten en dan zijn er nog de foute politiek ingegeven beslissingen.
Broertje is een boeiend boek geworden met een goed opgebouwde en spannende plot. Een waar plezier om te lezen.
Eerder: Nacht in Parijs, Hôtel du Lac, Het meisje op de weg

Uitgeverij: The House of Books (2017) - 505 blz.

Geen opmerkingen: