zaterdag 31 augustus 2019

Mooie meisjes - Karin Slaughter

Wanneer op het nieuws melding wordt gemaakt van een vermist meisje, moet Claire Scott ongewild terugdenken aan haar eigen zusje. Zij verdween twintig jaar geleden, en het mysterie is nooit opgelost. Maar wanneer Claire alsnog de waarheid over de verdwijning van haar zus ontdekt, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.

****

Karin Slaughter doet haar naam als Koningin van de suspense weer alle eer aan met dit boek. Een vermissing van een jong meisje roept herinneringen op bij Claire Scott, ook haar zus verdween twintig jaar geleden en dat deed het gezin absoluut geen goed.
Het boek begint met een hoofdstuk waarin een vader schrijft aan zijn vermiste dochter, en volgende hoofdstukken met deze brieven brengen uiteindelijk aan het einde van het boek een stuk van de waarheid aan het licht. Dan komen de andere protagonisten aan bod. Vooreerst is er Claire en haar echtgenoot Paul en ze komen al bijna onmiddellijk in een zeer penibele situatie terecht. Het boek neemt een vliegende start.
Dan wordt Lydia Delgado geïntroduceerd, ze valt met haar dochter Dee een beetje uit de toon bij de andere moeders die overwegend rijk en succesvol zijn in tegenstelling tot hen. Je voelt onmiddellijk sympathie voor haar.
Het verhaal is niet dadelijk spannend, Slaughter bouwt deze echter gestaag op met het verstrijken van de hoofdstukken. Claire probeert het gebeuren met haar man te doorgronden, hij blijkt niet de man te zijn die zij dacht dat hij was. Maar de waarheid achterhalen is niet simpel, zowel de politie als de FBI moeien zich en wie wel of niet te vertrouwen is, dat is maar de vraag. Claire staat er helemaal alleen voor maar uiteindelijk krijgt ze uit onverwachte hoek de boodnodige hulp.
Naarmate duidelijk wordt wat er zovele jaren geleden gebeurd is en wat er nu aan de hand is, stijgt het spanningsniveau met sprongen. Slaughter heeft er enkele verrassende plotwendingen in weten te verwerken. De lezer mag ook gerust tegen een stootje kunnen, wat er gebeurde met de verdwenen meisjes is bijna pure horror.
Mooie meisjes is een spannend en verrassend verhaal dat goed uitgewerkt is. Het is geen politieverhaal of -onderzoek maar een zoektocht van twee zussen naar wat er vroeger gebeurd is. Deze standalone mag er absoluut wezen.
Eerder: Versplinterd, Nachtschade, Zoenoffer, Een lichte koude huivering, Onzichtbaar, Triptiek, Trouweloos, Onaantastbaar, Genesis, Verbroken, Gevallen, Genadeloos, Stille zonde, Veroordeeld, Verborgen

Uitgeverij: De Bezige Bij (2015) - 476 blz.
Oorspronkelijke titel: Pretty Girls
Vertaling: Ineke Lenting

Geen opmerkingen: