donderdag 10 november 2016

King & Maxwell - David Baldacci

In eerste instantie lijkt het een tragisch, maar verder niet heel bijzonder verhaal. De Amerikaanse tiener Tyler Wingo krijgt te horen dat zijn vader, die militair is, is gesneuveld in Afghanistan. Maar dan gebeurt er iets wat onmogelijk zou moeten zijn: Tyler ontvangt een bericht van zijn vader, zogenaamd na zijn dood.
Tyler roept de hulp in van privédetectives Sean King en Michelle Maxwell om het mysterie rond de dood van zijn vader op te lossen. Het onderzoek van de voormalig Secret Service-agenten roept allerlei zeer prangende vragen op. Zou Tylers vader inderdaad nog in leven zijn? Wat was eigenlijk zijn missie? En is Tyler mogelijk het volgende doelwit?
Al snel beseffen Sean en Michelle dat ze zich in een wespennest hebben gestoken dat veel groter en gevaarlijker is dan ze ooit konden vermoeden. Hun zoektocht naar de waarheid leidt hen naar een zaak die het daglicht nooit mag aanschouwen, en naar een zeer machtige man die alles op het spel zet om zijn doel te bereiken. Om Tyler te helpen en te beschermen, zullen Sean en Michelle hun eigen levens op het spel moeten zetten.

*** 

Een vlotte King & Maxwell, de zesde reeds. Toch wel een heel apart duo.
Ook nu weer een thriller die zich afspeelt in de hogere regionen van de Amerikaanse politieke wereld. Hoe het duo King en Maxwell ditmaal terecht komt in het verhaal is wel heel erg toevallig. Op een nacht spotten ze aan de weg een tiener met een wapen, het blijkt Tyler te zijn die net heel erg slecht nieuws heeft ontvangen, zijn vader is KIA, killed in action. En daarmee is dadelijk de trend gezet, veel toevalligheden en wonderbaarlijke reddingen. En om daar dan ook nog eens zo goed als helemaal ongeschonden uit te komen, is misschien wel net iets te veel van het goede. Dit neemt niet weg dat je toch vlotjes door het verhaal leest.
Geen verrassingen in dit verhaal. Het gaat gewoon zoals het meestal gaat in een Baldacci maar dus zonder onverwachte of super spannende momenten. De auteur blijft steken in zijn vaste stramien en dat is jammer want we weten dat hij goed en verrassend kan schrijven. De dader komt ook heel vlug op de proppen, dit tempert ook de spanning.
Het is een goed leesbaar boek, je komt er goed doorheen, maar het is geen topper in zijn oeuvre.
Eerder: De rechtvaardigen, Niets dan de waarheid, Familieverraad, In het geheim, Rechteloos, Onschuldig, De zesde man, Vergeten, Doelwit, De aanslag, De geheugenman

Uitgeverij: A.W. Bruna (2013) -389 blz.
Oorspronkelijke titel: King & Maxwell
Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: