donderdag 3 mei 2012

Vleermuisman - Jo Nesbø

In Australië wordt de jonge Noorse actrice Inger Holter om het leven gebracht. Politie-inspecteur Harry Hole reist van Oslo naar down under om de zaak te onderzoeken. Aan de Australische westkust aangekomen, ontdekt hij dat er in korte tijd meerdere jonge, blonde vrouwen zijn verkracht en gewurgd. Hole werkt samen met een collega van de politie van Sydney: Andrew Kensington, een aboriginal. Ze sluiten vriendschap en Kensington introduceert Hole in een wereld die deze niet kent: die van de oorspronkelijke bewoners van Australië en hun cultuur. Zo hoort hij dat de vleermuis voor de aboriginals het symbool is van de dood.

***

Dit is het derde boek van Nesbø dat ik lees maar deze Vleermuisman is zijn debuut uit 1997 waarin we kennis maken met Harry Hole die in de meeste van zijn volgende boeken de dienst uitmaakt.
Veel heb ik hier niet te vermelden, het is gewoon een goed boek maar het heeft zeker geen overweldigende indruk achter gelaten. Wat ik wel kon appreciëren is de humor die erin zit, zo grappig soms.
Waar ik in zijn latere boeken de plot schitterend vond, was deze hier goed maar soms vergezocht. De auteur heeft zijn kwaliteiten duidelijk bijgespijkerd met de jaren.
De personages die hij heeft neergezet zijn wel kleurrijk en verrassend. En het is wel fijn om nu meer te weten van de begin jaren van Harry Hole als Politie-inspecteur en de reden waarom hij is wat hij is en doet wat hij doet.
Een vlot boek, niet meer maar ook niet minder.
Eerder: De sneeuwman, Headhunters

Uitgeverij: Signature (2000) - 399 blz.
Oorspronkelijke titel: Flaggermusmannen - Vertaling: Annelies de Vroom en Paula Stevens

Geen opmerkingen: