zondag 15 april 2012

De zomergodin - Carol Goodman

Al meer dan tweehonderd jaar komen schilders, dichters en musici naar het stadje Arcadia Falls in de Catskill Mountains. Wanneer Meg Rosenthal een aanbod krijgt om docent te worden aan de universiteit van Arcadia, lijkt het een ideale kans om een nieuw leven te beginnen. Net weduwe geworden, hoopt Meg dat zij en haar lastige tienerdochter Sally er rust kunnen vinden. Hoewel Arcadia Falls nog mooier blijkt te zijn dan Meg zich had voorgesteld, gaat het er niet bepaald vredig aan toe. De universiteit wordt geteisterd door bedrog, verraad, en misschien zelfs moord. Algauw begint Meg te vrezen dat ze zichzelf - en haar dochter - ernstig in gevaar heeft gebracht...

**

Carol Goodman debuteerde in 2002 met Het meer van de meisjes, een boek dat meer dan geweldig was. Daarna verschenen nog De schaduw van mijn moeder, De verdronken tuin, De verborgen orchidee en nu dus De zomergodin. Scholen, kunst, moeder-dochter relaties, geheimen, oude verhalen en het bovennatuurlijke zijn thema's die steeds terugkomen in haar boeken, alsook het wisselen van perspectief heden en verleden.
Haar eerste boeken kon ik helemaal appreciëren, maar er is zoveel van terug te vinden in dit boek dat het nu toch wat afgezaagd klinkt. Het verhaal is zelfs van de flauwe kant en het einde al helemaal. Haar vorige boeken konden ook thrillers genoemd worden, maar dat was hier niet het geval, het roman gehalte overheerste heel het boek. Nu en dan is er een poging ondernomen om het op thriller niveau te brengen, maar dit is jammerlijk mislukt.
En dan zijn er nog de vele pubers in dit boek, het verzandt daardoor in een melodramatisch én puberaal verhaal.
Maar er zijn ook positieve dingen te vermelden, zo is het sprookje van het wisselkind dat de basis is van dit verhaal, best boeiend en het stemt tot nadenken. Goodman heeft interessante karakters ten tonele gevoerd ook al diept ze ze niet uit. En ze schrijft goed en vlot en zo leest het ook, ontspannend, veel nadenken is niet nodig.
Dit vijfde boek van Carol Goodman is als thriller niet geslaagd en absoluut geen aanrader. Als roman en met niet te hoge verwachtingen is hij wel vlot leesbaar.

Uitgeverij: The House of Books (2011) - 431 blz.
Oorspronkelijke titel: Arcadia Falls - Vertaling: Cherie van Gelder

Geen opmerkingen: