Anne is de mooie en succesvolle echtgenote van Henk-Jan Rombouts, een saaie directeur-generaal op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op de stormachtige avond van 12 februari laat ze zich verleiden tot een onenightstand in een leegstaand vakantiehuisje bij Katwijk. Maar na afloop blijkt dat Anne en haar jonge minnaar Wessel niet meer weg kunnen. Het huis en de wijde omgeving stromen razendsnel vol water door een dijkdoorbraak.
Op een zelfgebouwd vlot laten Anne en Wessel zich landinwaarts drijven tot ze een verlaten bovenwoning aan de rand van een dorp bereiken. Dodelijk vermoeid en onderkoeld eten en drinken ze iets. Meteen daarna voelt Anne zich doodziek. Heeft Wessel haar vergiftigd? Wat Anne niet weet, is dat er bij de regering en de AIVD inmiddels volledige paniek is uitgebroken: naarmate de uren verstrijken, worden de aanwijzingen steeds sterker dat de dijkdoorbraak weleens een goed geplande terreuraanslag zou kunnen zijn...
**
De mooie cover van dit boek was me opgevallen en na het lezen van de korte inhoud sprak het me wel aan. De schrijver was me echter onbekend ook al is dit reeds zijn derde boek. Het zijn ecothrillers, de auteur houdt zich bezig met politiek en milieu en dit geeft hij nu vorm in fictie verhalen.
Het boek was een tegenvaller en dit alleen maar omwille van het slappe verhaal. Het is een dun boek met dan ook nog heel wat blanco bladzijden, dat geeft natuurlijk niet de mogelijkheid om er een uitgebreide plot in te verwerken. Het was zo mager dat het helemaal niet geloofwaardig overkomt, de zogenaamde terreuraanslag lijkt er maar bij gesleurd en wordt niet uitgewerkt. Aan het einde van het boek weet je uiteindelijk nog niets. Flauw.
En daardoor is het ook al helemaal niet spannend.
Met een goede en degelijke plot had dit nochtans een kanjer van een boek kunnen zijn. Ruben van Dijk kan zeker schrijven. Hij heeft een goede en vlotte schrijfstijl en heeft interessante personages ten tonele gevoerd die hij zeer karaktervol en boeiend heeft neergezet. En dat hij met kennis van zake schrijft is duidelijk, de waterdreiging is in Nederland ook een zeer actueel thema, het natuurgeweld laat zich niet altijd even goed temmen, als het al te temmen valt.
Een spijtige tegenvaller dus wat betreft het verhaal. De goed schrijfstijl heeft het niet kunnen opkrikken.
Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 277 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten