donderdag 9 februari 2012

Jemma & Jack - Fiona Capp

Australië, 1868. Jemma Musk is een zelfstandige, jonge vrouw. Ze wil zich vestigen als schilderes in een klein mijnwerkersstadje in Zuid-Australië. Maar wanneer het verhaal rondgaat dat ze vanachter haar schildersezel een jong meisje aan de dood zag ontsnappen zonder zelf in te grijpen, komen de geruchten op gang. Wat voor een vrouw doet zoiets?
De argwaan blijft, zelfs nadat ze is getrouwd met de zachtaardige Italiaan Gotardo en een dochtertje krijgt. Dan slaat het noodlot toe: haar kind overlijdt, en Jemma kan het niet aan om de begrafenis bij te wonen. Wetend dat dit nog meer boze tongen losmaakt besluit ze te vluchten, samen met de onweerstaanbare avonturier Jack Byrne.
Maar kan Jemma voor haar verdriet op de vlucht blijven?

***

Het was lang geleden dat ik nog eens een rasechte roman las. Het is niet mijn ding, maar het was toch leuk om er nog eens eentje te lezen.
Het verhaal was helemaal niet slecht, de auteur heeft een indringend beeld geschetst van het Australië van de 19e eeuw en de kortzichtige en bekrompen houding in een dorpsgemeenschap. Reputaties en de vraag wat mensen wel niet zouden denken is hier zeer belangrijk. Vooral een eigenzinnige vrouw heeft het in zo'n gemeenschap moeilijk. Jemma is ook kunstenares en ze wil een hele nieuwe richting inslaan in haar schilderen, het impressionisme stond toen in zijn kinderschoenen en werd niet met veel enthousiasme onthaald.
Het is een vlot verhaal deze Jemma & Jack, Fiona Capp heeft mooie personages neergezet. Over het algemeen was het een geloofwaardig boek, maar dat ieder personage, jong of oud, een zeer uitstekende mensenkennis had, was er wat over. 
Een mooi en tof boek dus en voor de liefhebbers een aanrader.

Uitgeverij: De Kern (2011) - 315 blz.
Oorspronkelijke titel: Musk & Byrne - Vertaling: Michelle Posthumus

Geen opmerkingen: