donderdag 5 januari 2012

Medelijden met de duivel - Violet Leroy

Op klaarlichte dag wordt de 32-jarige Sara Hirsch in haar winkel in de chique PC Hooftstraat doodgeschoten. Sara's beste vriendin Isabel gelooft niet dat het om een simpele roofoverval gaat. Ze is vastbesloten uit te zoeken wie Sara dood wilde en waarom. Isabel graaft diep in een verleden dat vreselijke geheimen herbergt en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Want sommige geheimen kunnen het daglicht niet verdragen.

***

Violet Leroy, weer een onbekende schrijfster voor mij en het was een aangename verrassing.
Het was wel een heel druk boek met veel personages. Vooral de stamboom van twee families en daarnaast de andere personages allemaal met een onderling verband, maakte het verhaal complex. Het was altijd even denken bij iedere wending, hoe het ook al weer juist zat. Het haalde de vaart uit het verhaal.
Naast de vele personages waren er ook veel gebeurtenissen en thema's die de revue passeerden, de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987, de joden vervolging, seksueel misbruik, de Stones-hit 'Sympathy for the Devil', kunst en Van Gogh, het is teveel om op te noemen.
Als je één ding kan zeggen is dat het een boek is met veel, heel veel inhoud. Het maakt het langs de ene kant boeiend om te lezen maar langs de andere kant vertraagt het het boek. Spanning is er eigenlijk niet, enkel op het einde is er een spannende scène maar dat komt niet tot zijn recht.
Violet Leroy heeft de meeste van haar personages van een achtergrond voorzien, kort en bondig maar menselijk.
Dit alles heeft ze neergepend in slechts een 300 bladzijden, en dan moeten we de vele wit pagina's er nog aftellen telkens ze van perspectief wisselt in elk hoofdstuk. Het is bijna een huzaren stuk op zich. Er staat geen letter teveel dus.
Medelijden met de duivel is een interessant en boeiend boek met een ingewikkelde maar zeer goede plot. Violet Leroy heeft een en ander in haar mars. 

Uitgeverij: Verbum Crime (2011) - 318 blz.

Geen opmerkingen: