vrijdag 6 mei 2011

Rechteloos - David Baldacci

Thriller.

Op de achterflap: "Wanneer een bom in het hart van Washington D.C. tot ontploffing komt, lijkt in eerste instantie alles te wijzen op een aanslag op de Britse premier. Op het moment dat de bom afging, verliet hij net per limousine het Witte Huis. De autoriteiten zijn er dan ook van overtuigd met een mislukte terroristische aanslag te maken te hebben. Om te helpen bij het onderzoek stuurt de Britse geheime dienst binnen een dag een van haar beste agenten naar de Verenigde Staten: Mary Chapman.
Chapman, een ervaren en zeer gevaarlijke agent, komt algauw in contact met Oliver Stone, die getuige is geweest van de explosie. Wanneer de FBI, de Secret Service en de vele andere geheime diensten die betrokken zijn bij het onderzoek elkaar alleen maar wantrouwen en dwarsbomen, roepen Stone en Chapman de hulp in van Harry Finn, Annabelle Conroy en de overige leden van de Camel Club."

Met de regelmaat van een klok produceert Baldacci thrillers (af en toe ook eens een roman of jeugdboek) en dit boek ligt weer geheel in de lijn van de verwachtingen en het speelt het zich ook nu weer af aan de top van de Amerikaanse politieke wereld. Dit is het vijfde deel van de reeks met Oliver Stone en de Camel Club.
Het was weer een vlot lezend boek en wat nu opviel was dat er enorm veel wendingen in het verhaal zaten, Stone en Chapman volgen verschillende sporen om telkens tot de vaststelling te komen dat het maar weer eens doodloopt en ze op het verkeerde been gezet zijn. Daardoor wordt het verhaal zeer ingewikkeld maar het blijft wel redelijk goed te volgen, geen probleem. Dit is de kracht van het boek want het is weerom iets minder spannend dan zijn eerdere boeken, op het einde maakt de auteur het wel goed met een spannende en verrassende actie scène en weer een onvoorziene plotwending.
Tijdens het lezen bekroop me wel regelmatig het gevoel dat ik het allemaal al eens gelezen had, na 20 boeken met een zelfde schrijfstijl en gelijkaardige onderwerpen is dit misschien geen verrassing. Daardoor leek het boek me ook minder spannend ook al was de plot indrukwekkend. Het verrassende was er vaak af en als ervaren Baldacci lezer kon je een aantal wendingen ook voorzien.
Zoals op de achterflap staat, is het onderzoek naar de bomaanslag in handen van verschillende diensten die mekaar volop wantrouwen en voor de voeten lopen. Baldacci heeft dit ferm aan de kaak gesteld met dit boek, het roept vele vragen op met betrekking tot het politieke beleid en de gerechtelijke structuren van een land en dit geldt niet alleen voor Amerika.
Eerder: De rechtvaardigen, Niets dan de waarheid, Familieverraad, In het geheim

Uitg. A.W. Bruna (2010) - 379 blz. | Oorspr. titel Hell's Corner - vertaling Hugo Kuipers

Geen opmerkingen: