maandag 4 oktober 2010

Schijngestalten - Corine Hartman

Thriller/roman.

Op de achterflap: "Anne den Hartogh staat niet te popelen om een week naar Florence te gaan. Haar ouders wonen in de Toscaanse hoofdstad, omdat haar vader er baanbrekend onderzoek doet naar de ziekte multiple sclerose. Anne is er met haar oudere zus uitgenodigd om haar vaders vijfenzestigste verjaardag te vieren. Tijdens haar vaders feest in een luxe kasteel in de bergen van Rufina krijgt Anne de schrik van haar leven als ze met een dode wordt geconfronteerd. Vreemd genoeg meent iedereen met wie ze haar schokkende ontdekking wil delen, dat ze zich moet vergissen. Voor Anne volgt een eenzame zoektocht naar de waarheid. Een zoektocht die haar niet alleen in levensgevaar brengt, maar ook de beangstigende vraag opwerpt: wat doe je als de werkelijkheid een nachtmerrie wordt?"

Een thriller volgens de kaft én de achterflap en ook de cover lijkt thrillerachtig. Het verhaal begon intrigerend, met een droom of is het de werkelijkheid? Daarna de vondst van het lijk, ja het leek een thriller. Maar mijn verwachtingen werden totaal niet ingelost. Het duurde zelfs exact tot het midden van het boek eer er weer iets spannends gebeurde.
Het overgrote deel van het boek zijn emotionele overpeinzingen vooral over familierelaties. Daarnaast werpt de auteur enkele maatschappelijke problemen op zoals euthanasie. Maar geen van deze zijn echter voldoende uitgewerkt.
Ook had ik wat last met de schrijfstijl. Een groot deel van het verhaal wordt in de ik-persoon verteld, nu eens vanuit Anne haar gezichtspunt dan weer uit dat van haar zus en tussendoor nog eens van hun moeder. Dit kwam nogal chaotisch over.
De plot vond ik ook eerder van de zwakke kant. Als er dan al eens iets spannends gebeurde, leek het er maar bij gesleurd te zijn om er toch maar een spannend verhaal van te maken wat dus schromelijk mislukt is.
Nee, dit boek zou veel beter uit de verf gekomen zijn als roman, Corine Hartman kan absoluut schrijven. Het deed me deugd om nog eens een goed geschreven Nederlandstalig boek te lezen.

Uitg. Karakter Uitgevers B.V. (2010) - 319 blz.

Geen opmerkingen: