maandag 14 september 2009

Broeder Grimm - Craig Russell

Detective, weerom een speurtocht naar een seriemoordenaar, 'broeder Grimm' uiteraard.

Op de achterflap: "Hamburg wordt opgeschrikt door een moordenaar die de sprookjes van de gebroeders Grimm op een wel heel lugubere manier interpreteert. Op verschillende plaatsen in de stad worden lijken gevonden, waarbij de plaats delict een scène is uit een sprookje en de slachtoffers teksten uit of verwijzingen naar het sprookje in hun handen hebben.
Tegelijkertijd ontstaat in de literaire pers de nodige beroering. Een jonge Duitse schrijver heeft een roman gepubliceerd in de vorm van een dagboek van de gebroeders Grimm. Hij suggereert daarin dat een van de broers een kindermoordenaar was. Na de derde 'sprookjesmoord' stort ook de sensatiepers zich op de moorden van Broeder Grimm, zoals de moordenaar intussen wordt genoemd."

Net zoals zijn debuut Adelaarsbloed is dit ook een ontzettend goede thriller/detective. Ook nu weer moet je wel degelijk goed bij de les blijven, maar toch vond ik dit boek gemakkelijker om te lezen, ondanks het toch wel indrukwekkende verhaal.
Het heeft een zeer hoog detective gehalte en de zoektocht naar de moordenaar is schitterend uitgewerkt. Russell gaat ook niet voorbij aan de karaktertekening van de verschillende personen in Jan Fabels team dat een ietwat andere samenstelling heeft dan in Adelaarsbloed en dat heeft uiteraard te maken met dit verhaal. Het is dus aan te raden om zeker dit boek eerst te lezen, het is een verrijking voor Broeder Grimm.
Ik ben ook heel wat te weten gekomen over 'sprookjes'. Ze blijken niet zo onschuldig en mooi te zijn als we ze hebben leren kennen van Disney. Dat was voor mij een ware openbaring. Hiermee is nog maar eens bewezen dat zelfs het lezen van fictie je kennis weer een stukje opschroeft.
Spannend kun je Russell zijn boeken niet noemen en toch word je gegrepen door het verhaal. Een ware kunst! Tel daarbij dat het een zéér origineel en verrassend verhaal is, dat bovendien goed opgebouwd is en waarin je de clou totaal niet ziet aankomen en je hebt al heel veel ingrediënten voor een goede thriller. Een dikke aanrader! Gelukkig kunnen we ons verheugen op meer Jan Fabels.

Uitgeverij: De Fontein (2006) - 302 blz. | Oorspronkelijke titel: Brother Grimm (2006)

Geen opmerkingen: