Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.
Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.
****
Jaap Robben (Oosterhout, 1984) is een Nederlandse auteur en toneelschrijver. Sinds 2004 schrijft hij kinderboeken en tien jaar later kwam dan zijn eerste boek voor volwassenen uit. Schemerleven is zijn derde roman die zich afspeelt in Nijmegen, zijn woonplaats.
Eerder las ik Wantij van Jaap Robben en dit is een beschrijving van een wandeling door de Wadden. Dit was zo goed geschreven en humoristisch dat ik zeer benieuwd was naar zijn andere boeken en daarmee belandde Schemerleven op mijn leestafel. Ik moet zeggen dat ik nu minder onder de indruk was dan van Wantij omdat ik de humor miste maar zijn observatievermogen was dan weer wel van de partij, of toch de beschrijvingen ervan.
Het boek is tweeledig, enerzijds speelt het in het heden en vertelt Frieda Tendeloo over de dood van haar man en haar verhuis daarna naar een woonzorgcentrum. De auteur weet de sfeer goed te treffen alsook de ervaringen van Frieda zelf, je ziet het zo voor je. Maar anderzijds blikt Frieda door deze omstandigheden terug op het verleden en je voelt van verre aankomen dat er een trauma zit aan te komen waar ze nooit overheen is gekomen. Beide verhalen zijn netjes chronologisch beschreven wat het lezen gemakkelijk maakt.
Jaap Robben heeft de sfeer van de jaren zestig geweldig goed weten te treffen, Frieda is de vierde dochter in een zeer streng burgerlijk gezin waar het extreem belangrijk is dat alles volgens het boekje wordt gedaan, zeker naar buiten toe moet alles lijken zoals het hoort, de gemeenschap waarin ze leven verwacht dit trouwens ook. En wat niet door de beugel kan, wordt verzwegen en zo goed mogelijk verborgen. De schijnheiligheid van toen kende geen grenzen en dit verhaal kan je niet onberoerd laten, het roept zelfs walging op, zó schrijnend! Schemerleven is absoluut geen boek waar je vrolijk van wordt.
Er zijn al tal van boeken geschreven en films gemaakt rond dit thema en toch heeft Jaap Robben er nog een origineel en mooi verhaal van weten te maken dat met een zeer goed inlevingsvermogen geschreven is. Hij geeft een kijk op wat we met ouderen doen in onze samenleving nu en daarnaast brengt hij een aangrijpend verhaal over een niet getolereerde liefdesrelatie in de jaren zestig en welk een traumatische gevolgen dat heeft die een heel leven meespelen en gevolgen hebben. Schemerleven is een mooi en ontroerend boek.
Eerder: Wantij
Uitgeverij: De Geus (1922) - 306 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten