zaterdag 23 juni 2018

Het profiel - Val McDermid

Tony Hill, hoofd van de Nationale Taakeenheid Profilering, geeft zijn team opdracht te onderzoeken of er een verband is tussen de verdwijningen van dertig tieners. Allemaal lijken ze van huis te zijn weggelopen. Alleen Shaz Bowman komt met een concrete theorie. Maar die theorie is zo absurd dat niemand haar gelooft...

*****

Val McDermid is een Schotse schrijfster van misdaadverhalen, vooral haar boeken met profiler Tony Hill zijn bekend. Hij vormt trouwens de basis van de tv-serie Wire in the Blood, de titel van dit boek dat de tweede in de Tony Hill-serie is.
Dit boek dateert al van 1998 maar dat is er niet aan te lezen. Het is een super spannend boek met verrassende plotwendingen zoals je ze niet vaak leest.
In dit boek staat de profilering nog in de kinderschoenen en wordt niet aanzien als wetenschappelijk correct, laat staan dat je het kan gebruiken. Het is nog vechten tegen de bierkaai. Maar na het lezen van dit boek mag het duidelijk zijn dat het een belangrijk middel kan zijn in het vatten van een dader. Het is voornamelijk efficiënt in een serie misdaden, maar ook met een enkele misdaad kan het vruchten afwerpen.
In Het profiel wordt er een studie- en onderzoeksgroep opgericht om de knepen van het vak profilering te leren. Je krijgt er hiermee een goed zicht op hoe dit precies in zijn werk gaat. Heel interessant om te volgen. En dan blijkt er een studente een serie misdaden op het spoor te zijn. De lezer weet ondertussen al wie dit is en hoe hij in zijn werk gaat. Maar het is de taak van de speurders om de dader ten eerste te ontmaskeren, maar ten tweede om over bewijzen te kunnen beschikken om na een daadwerkelijke arrestatie de arrestant ook nog veroordeeld te krijgen in de rechtbank.
Er is in dit boek trouwens ook nog een tweede verhaallijn die om een oplossing vraagt. Er is ergens een brandstichter aan het werk die moet gestopt worden. Ook hier helpt het maken van een profiel een handje.
McDermid heeft hier een zeer spannend verhaal van gemaakt, het is een boek dat je moeilijk opzij kan leggen. Een top boek ook al is het al een oudje. En nog een pluspuntje: humor!
Eerder: De kwelling, Blinde obsessie

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff (1998) - 386 blz.
Oorspronkelijke titel: The Wire in the Blood
Vertaling: Sophie Brinkman

vrijdag 22 juni 2018

De klokkenluider - John Grisham

Advocaten Lacy Stoltz en Hugo Hatch werken al bijna tien jaar voor de Board on Judicial Conduct, een overheidsdienst die het gedrag van rechters onderzoekt. In al die tijd hebben slechts twee zaken ertoe geleid dat rechters uit hun ambt werden gezet, in beide gevallen vanwege onbekwaamheid. Maar dan wordt Lacy benaderd door Greg Myers, een advocaat die noodgedwongen een nieuwe identiteit heeft aangenomen. Greg vertegenwoordigt slechts één cliënt, een man die een corruptiezaak aanhangig wil maken onder de Klokkenluiderswet van Florida. De zaak betreft een corrupte rechter die grote sommen geld heeft verduisterd. Een rechter die in zee is gegaan met de beruchte Coast Mafia.
Het is een zaak die de klokkenluider miljoenen dollars beloning zal opleveren. Voor de betrokken advocaten blijkt het echter een levensgevaarlijke zaak te zijn...

**

De klokkenluiderswet, blijkt een bekend begrip te zijn en niet alleen in Amerika. Het kan in elke werkgevers of -nemers situatie, in dit geval over rechters in het juridische stelsel. Zij hebben toch nogal wat macht, oordelen over maar wie oordeelt er dan over hun? Daar hebben ze dus iets op gevonden: Board on Judicial Conduct. En maar goed ook zo blijkt in dit verhaal dat realistisch klinkt.
Het is hallucinant dat je niet kan vertrouwen op het rechtsstelsel, rechters zouden het toonbeeld van rechtschapenheid moeten zijn toch? Gelukkig dat het maar om de spreekwoordelijke rotte appel in de mand gaat, een zeer grote mand.
John Grisham brengt hier een heel erg interessant verhaal dat boeit. Hij doet een heleboel uit de doeken ivm corruptie, hebzucht en hoe het in zijn werk gaat om geld wit te wassen. Dat maakt wel dat het boek soms nogal beschrijvend uit de hoek komt.
Het einde volgt die trent helemaal. Het is een opsomming van wat er gebeurt, een samenvattend verslag bijna, en dit voor tientallen bladzijden. Gelukkig is er zo nu en dan toch wat actie. Gunther, de broer van Lacy brengt dan weer wat luchtigheid en levendigheid in het verhaal, een markant figuur deze man.
De klokkenluider is een goed boek van de hand van John Grisham, het vermaakt je gerust enkele uren. Het is geen typische Grisham. Teveel beschrijvend, te traag ook en de actie en spanning had beter gekund.
Eerder: De verbanning, De aanklacht, De getuige, Het proces, Dilemma, De erfgenaam, De afperser, De verdediging

Uitgeverij: A.W. Bruna (2016) - 349 blz.
Oorspronkelijke titel: The Whistler
Vertaling: Jolanda te Lindert