woensdag 23 maart 2016

De verdediging - John Grisham

Sebastian Rudd is geen gewone advocaat. Hij werkt vanuit een kogelvrije bestelbus die helemaal aan zijn eisen is aangepast, compleet met internet, bar, koelkastje, comfortabele leren stoelen, geheim wapenvak en een zwaarbewapende chauffeur. Hij heeft geen kantoor, geen partners en slechts één werknemer: zijn chauffeur die ook fungeert als zijn bodyguard, juridisch assistent, vertrouweling en golfcaddy. Hij woont alleen in een klein, maar goed beveiligd appartement, en zijn voornaamste meubelstuk is een ouderwetse pooltafel. Hij drinkt goede cognac en is gewapend.
Sebastian verdedigt mensen die andere advocaten nooit als cliënt zouden accepteren: een drugsverslaafde; een knul met tattoos die volgens zeggen lid is van een satanische sekte en wordt beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van twee meisjes; een terdoodveroordeelde gangster; een huiseigenaar die is gearresteerd omdat hij schoot op een SWAT-team dat ten onrecht zijn huis binnendrong. Waarom deze cliënten? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, zelfs als hij, Sebatian Rudd, moet bedriegen om dat voor elkaar te krijgen. Hij heeft de pest aan onrechtvaardigheid; hij houdt niet van verzekeringsmaatschappijen, banken en grote ondernemingen; hij wantrouwt alle overheidsinstanties en lacht om de ethische voorschriften die binnen het juridische systeem gelden.

****

Dat Sebastian Rudd een van Grishams kleurrijkste, extravagantste en levendigst beschreven hoofdpersonen ooit is, is beslist waar. Dit was een zalig boek om te lezen, grappig soms, spannend en beeldende rechtbankverslagen.
Dit boek is een verzameling van enkele rechtszaken. Ze volgen elkaar chronologische op en overlappen soms. Het is een periode uit het leven van advocaat Sebastian Rudd. Turbulent en gewelddadig. Ook privé krijgt hij een en ander te verwerken en ook dat is plezant om te lezen. Uiteindelijk blijken enkele van deze zaken toch in elkaar doorwrocht te zijn. Ze grijpen op elkaar in en niet altijd op een evidente wijze. Maar dat maakt het alleen maar boeiender.
Sommige van deze rechtszaken, eigenlijk allemaal, klinken hallucinant. Het is bijna niet te geloven wat allemaal kan. Rechtsspraak dient niet de waarheid blijkt vaak. Corruptie tiert welig. En het erge is dat je je dit allemaal kunt voorstellen, hoe ongeloofwaardig het ook allemaal mag klinken. 
De verdediging is een zeer goed boek dat je een hoog leesplezier verschaft. Boeiend, spannend en beeldend. En dan ook nog humoristisch. Een zeer goede Grisham.
Eerder: De verbanning, De aanklacht, De getuige, Het proces, Dilemma, De erfgenaam, De afperser

Uitgeverij: A.W. Bruna (2015) - 391 blz.
Oorspronkelijke titel: Rogue Lawyer
Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: