maandag 8 april 2013

Blinde obsessie - Val McDermid

Wanneer psychiater Charlie Flint een mysterieus pakketje krantenknipsels over een gruwelijke moord ontvangt, is haar interesse meteen gewekt. Het gaat over een bruidegom in Oxford, die slechts een paar uur na de huwelijksplechtigheid is vermoord. Charlie heeft geen idee van wie het pakketje afkomstig is en waarom het juist aan haar gestuurd werd, maar ze krijgt het niet meer uit haar hoofd en besluit terug te gaan naar de gesloten wereld van de universiteit van Oxford. Hoe dieper ze graaft, hoe meer ze overhoop haalt. Er is veel meer aan de hand dan het zo op het oog lijkt. Iedere stap richting de waarheid brengt haar meer in gevaar.

**

Val McDermid is een gevestigde waarde in het thriller schrijvend landschap, ze schrijft al zo'n 20 jaar thrillers, goed voor ongeveer een gelijkaardig aantal boeken. Ze is vooral bekend door haar serie met Tony Hill die trouwens ook verfilmd werd voor tv, Wire in the blood, een serie die reeds verschillende seizoenen telt.
Als thriller was dit boek een tegenvaller, van spanning was geen sprake, op de laatste bladzijden na en het is een traag boek. Het las eerder als een roman, eentje over menselijke relaties en dan vooral de lesbische soort. Uit andere recensies heb ik begrepen dat dit het eerste boek is waar het de boventoon voert. De meeste hoofdrolspelers in dit boek zijn lesbisch en een deel van de anderen zijn radicaal tegen de aanwezigheid van homo's in de maatschappij. Dit maakt dat heel het boek door er hierover gedebatteerd en gediscussieerd wordt alsof dit het eigenlijke onderwerp van het boek is. De uitdrukking 'uit de kast komen' wordt ook zo vaak gebruikt dat het irritant wordt.
Eigenlijk spijtig want de plot is wel heel goed en haar schrijfstijl is aangenaam en vlot.
Eerder: De kwelling

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2011) - 431 blz.
Oorspronkelijke titel: Trick of the Dark
Vertaling: Annemieke Oltheten

Geen opmerkingen: