zondag 23 december 2012

Zwijgplicht - Linda Castillo

Nadat Kate Burkholder haar geboorteplaats Painters Mill in Ohia na een traumatische gebeurtenis heeft verlaten, is ze een aantal jaren later als politiecommissaris teruggekeerd. Terwijl Kate nog bezig is om haar plek te vinden in de gesloten gemeenschap van de amish, wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. De moord lijkt exact op een serie gruwelijke moorden die zestien jaar geleden de anders zo vreedzame plaats deed opschrikken. De moordenaar is nooit gepakt en alleen Kate weet waarom niet.

***

Een geweldig debuut deze Zwijgplicht.
Het heeft een goed uitgewerkt verhaal en is eenvoudig van opbouw, geen troelala. Het leest dus heel vlot en dat is ook al eens plezierig, een goed boek hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn.
Het is geen super spannend boek maar toch intrigeert het verhaal van in het begin. Erg origineel is het ook niet, het verloopt zoals je het verwacht, geen verrassingen. Zelfs het einde zie je aankomen.
De schrijfstijl van Linda Castillo heeft indruk gemaakt op mij. Die was gemakkelijk en luchthartig. Vooral haar vindingrijke vergelijkingen waren vermakelijk. Dat was helemaal mijn dada.
Ze heeft ook boeiende personages neergezet, sommige met 'een rugzakje' zoals ze ergens in het boek zelf zegt.
Zwijgplicht is absoluut een debuut dat er mag wezen, en ook al is het niet bijster origineel of spannend, de schrijfstijl maakt dat het een zeer aangenaam en prettig boek is. 

Uitgeverij: Bruna (2009) - 310 blz.
Oorspronkelijke titel: Sworn to Silence - Vertaling: Erica Feberwee & Monique Eggermont

donderdag 20 december 2012

Perfectie - Peter James

John en Naomi Klaesson rouwen om de dood van hun vier jaar oude zoontje, dat stierf aan een genetische ziekte. Ze willen niets liever dan nog een kind, maar wanneer ze erachter komen dat ze beiden drager zijn, beseffen ze dat de kans dat een nieuw kind deze ziekte ook zal hebben, zeer groot is.
Dan horen ze over een arts, Dr. Leo Dettore. Hij heeft een kloonmethode ontwikkeld die hun garandeeert dat een volgend kind het gendefect niet zal hebben. De prijs voor een dergelijke behandeling is hoger dan ze hadden kunnen vermoeden...
Zijn kliniek is waar de nachtmerrie begint.
Aan de lijst met keuzemogelijkheden hadden ze wellicht moeten zien dat er iets niet klopte; kleur ogen, kleur haar, intelligentieniveau...
Nu is het te laat. Naomi is zwanger en al direct is er iets gruwelijk mis.

****

Dit is één van de boeken die niet behoort tot de Roy Grace serie waar hij toch vooral succes mee heeft geoogst. Maar deze Perfectie moet niet onderdoen wat betreft spanning en actie alhoewel het onderwerp futuristisch is.
Het lijken inderdaad science-fiction toestanden, genetische manipulatie is dan al wel realiteit in de landbouw maar op het menselijke vlak is er nog heel wat te ontdekken. Maar ik veronderstel dat de wetenschap serieus in de startblokken staat hoe ongelooflijk het ook moge klinken. 
Met dit boek rijzen er vragen of het ethisch gezien wel okee is, spelen met de menselijke genen. En zoals het in dit boek uitdraait, ben je ervan overtuigd dat het helemaal geen goed idee is.
Perfectie begint wat van de trage kant. Er gebeurt wel een en ander, ook al voor de geboorte van het kind, maar het verhaal komt maar op kruissnelheid na de geboorte. Dan begint een ware nachtmerrie voor John en Naomi. Enerzijds omdat een sekte de kinderen, geboren na interventie van Dr. Leo Dettore, en hun ouders viseert en kwaad wil doen, maar anderzijds ook omdat de kinderen zelf 'freaks' lijken, ze reageren totaal anders dan normale kinderen. Gewone kinderen kunnen ouders al uitputten, maar deze kinderen zijn van een hele andere categorie, ze lijken wel import van een andere planeet. Een dubbele nachtmerrie dus voor deze ouders.
Het is een heel erg spannend boek, ook al zou je het in het begin niet zeggen. Maar je wil absoluut weten hoe dit afloopt. Peter James is filmproducent en dit boek lijkt een perfect scenario voor een  film. Het is een top boek, Peter James bevestigt weer maar eens zijn naam in het thrillermilieu. 
Eerder: Op sterven na dood, Ten dode opgeschreven, Doodskus, Dodemansrit

Uitgeverij: De Fontein (2012) - 416 blz.
Oorspronkelijke titel: Perfect People - Vertaling: Lia Belt 

dinsdag 11 december 2012

Zeg dat het je spijt - Michael Robotham

De vriendinnen Piper en Tash verdwijnen op een gewone zondagochtend. Niemand weet waar ze zijn en de verdwijning houdt het hele land in haar greep. Drie jaar later wordt tijdens de ergste sneeuwstorm in jaren een echtpaar op brute wijze vermoord in de boerderij waar Tash woonde. Een verwarde jongen wordt bij de boerderij opgepakt. Hij zegt dat hij die nacht een meisje heeft gezien dat achterna werd gezeten door een sneeuwman.
Psycholoog Joe O'Loughlin gelooft niet dat de jongen schuldig is, zeker wanneer hij kijkt naar de manier waarop de moordenaar te werk is gegaan. Langzamerhand begint hij te vermoeden dat er een verband is met de twee vermiste meisjes. Maar hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker de zaak wordt.

*****

Michael Robotham heeft weer een heel erg spannend boek uitgebracht.
Hij maakt afwisselend gebruik van twee verhaallijnen. Vooreerst start hij met het verhaal van één van de twee ontvoerde meisjes. Daarnaast dan het verhaal van het onderzoek door de ogen van psycholoog Joe O'Loughlin. Het is een zeer goed geconstrueerd verhaal met veel afwisseling en de spanningsboog gaat alsmaar crescendo.
De auteur heeft alles zeer goed uitgewerkt, de gebeurtenissen maar vooral zijn personages die hoe langer hoe sympathieker worden, hij schrijft zeer meelevend. Het verhaal van de twee meisje, hoe erg het ook is, heeft hij heel mooi geschreven, verhelderend ook. De psychologische uitwerking is werkelijk subliem. 
Het is een heel vlot boek geworden en hij heeft ook nu met enige humor geschreven, dat verlucht het verhaal en verhoogt het leesplezier. 
Zeg dat het je spijt is absoluut een top boek, Michael Robotham heeft het hem weer gedaan.
Eerder: Gebroken, Vuurvast, Boetedoening, De afrekening 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2012) - 451 blz.
Oorspronkelijke titel: Say You're Sorry - Vertaling: Joost Mulder

woensdag 5 december 2012

Houvast - Linda Jansma

Nadat haar man Thijs negen maanden eerder is omgekomen bij een auto-ongeluk, probeert dierenarts Anouk van Merwede haar leven met dochter Amy weer op te pakken. Maar dan wordt Aart Buringa, een goede vriend van Thijs, vermoord en verdwijnt haar broer Ruben spoorloos. Als Anouk een verband probeert te leggen tussen deze twee gebeurtenissen ontdekt ze dat Thijs een groot geheim met zich mee het graf in heeft genomen.

****

Linda Jansma is een verrassing gebleken, een goede. Houvast ontpopt zich op een gegeven moment zelfs als een actiethriller.
De auteur weet haar personages zeer levensecht neer te zetten, haar beschrijving van de tienerdochter en de relatie tot haar nichtje is subliem. Je waant je bijna thuis. Psychologisch gezien heeft ze haar karakters minder goed uitgewerkt, maar aangezien de klemtoon meer op de actie ligt, stoort dit niet. 
Het boek is opgebouwd aan de hand van twee naast elkaar lopende verhalen, heel overzichtelijk elk in een ander lettertype. Daarnaast nog een kleiner derde verhaal. Het brengt absoluut afwisseling. Ze weet hierdoor ook de spanning gestaag op te drijven. Het duurt wel lang vooraleer het eigenlijke thema een beetje duidelijk wordt alhoewel je wel vermoedens hebt. Ook daarna wordt het niet uitgewerkt, het blijft slechts op de achtergrond aanwezig.
Linda Jansma heeft een vlot verhaal neergepend met een degelijke plot, het verhaal blijft intrigeren. Het is een zeer leesbaar boek, ondanks het straffe thema heeft ze het luchtig kunnen houden, het komt het leesplezier alleen maar ten goede. Nu en dan flirt ze wel met de grenzen van het geloofwaardige, zeker wat betreft de situaties met de bad guys, maar over het algemeen overtuigt ze toch de lezer. Ik ben alleszins overtuigd. Het smaakt absoluut naar meer.

Uitgeverij: De Crime Compagnie (2012) - 362 blz.

zondag 2 december 2012

Bij het vallen van de nacht - Elizabeth Haynes

Na jaren hard werken komt de droom van Genevieve eindelijk uit: ze kan Londen verlaten om op een woonboot in Kent een nieuw leven te beginnen. Maar haar droom komt hevig in gevaar als de housewarming die ze geeft in een nachtmerrie eindigt. In het vroege ochtendlicht drijft er een lijk naast de boot. En Genevieve weet wie het is...
Ze gaat op zoek naar de moordenaar en keert noodgedwongen terug naar haar oude leven, waar niet iedereen haar vergeten blijkt te zijn. Langzamerhand raakt ze verstrikt in een web van moord, corruptie en verraad, en wordt de prijs die ze moet betalen voor het in stand houden van haar droom wel erg hoog. Te hoog misschien.

***

De tweede van Elizabeth Haynes is zeer geslaagd, ook al heeft deze niet die onderhuidse spanning die haar eerste zo geweldig goed maakte.
Het verhaal begint met de boatwarming en de vondst van het lijk de vroege ochtend daarop. Daarna maakt Haynes gebruik van het beproefde middel van flashbacks om het leven van Genevieve te reconstrueren vanaf haar werk in Londen. Daar heeft ze twee banen zodat ze vlug genoeg geld kan verdienen. Knap gedaan, de auteur slaagt er wonderwel in om je aandacht vast te houden.
Want dit is niet evident in dit verhaal. Het is geen echt spannend verhaal alhoewel ze er toch enkele spannende situaties heeft ingebracht. Maar door de enigszins trage opbouw van het hele verhaal is ze daar niet in geslaagd, het verhaal dut soms in. Zo bevat het deel van Londen veel herhaling, het draait voortdurend rond hetzelfde.
Psychologisch zit het wel redelijk goed in elkaar, maar ik miste wel de diepere achtergronden. De auteur heeft zich voornamelijk geconcentreerd op de misdaad en de direct gerelateerde achtergronden. 
Toch is het een boeiend verhaal. Het wonen op een boot heeft ze heel erg beeldend beschreven, je kan je er zo een voorstelling van maken dat je zelf op een woonboot zou wonen, je krijgt er goesting in. Ook de sfeer tussen de 'bootmensen' draagt bij tot deze verbeeldingskracht. Herkenbare mensen en situaties. Je kunt je er zomaar in inleven.
De plot stelt voor een doorwinterde thriller lezer een beetje teleur ook al zag het er op het eerste zicht goed uit. Maar toch is het een intrigerend, boeiend en zeer leesbaar boek geworden.
Eerder: Waarheen je ook vlucht

Uitgeverij: De Bezige Bij (2012) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Revenge of the Tide - Vertaling: Paul Witte

maandag 26 november 2012

Tsjik - Wolfgang Herrndorf

Moeder in de ontwenningskliniek, vader met 'assistente' op zakenreis: Maik Klingenberg zal de grote vakantie in zijn eentje doorbrengen bij het zwembad van de ouderlijke villa. Maar dan duikt Tsjik op. Tsjik, die eigenlijk Andrej Tsjichatsjov heet, is niet bepaald een toonbeeld van integratie. Hij komt uit een van de aso-torenflats in Berlijn en heeft het op de een of andere manier tot het gymnasium weten te schoppen. Hij heeft een oude Lada gescoord en daarmee begint een tocht zonder landkaart over het platteland in hartje zomer. Tsjik wil graag naar Walachije waar zijn opa woont, maar er is in de hele provincie geen enkele wegwijzer naar Walachije te vinden.
Wat volgt, is een reis die zo grotesk, droevig, dramatisch en grappig is dat je geregeld niet meer verder kunt lezen van het lachen, maar evenmin kunt ophouden. Tsjik heeft maar één nadeel: dat het boek maar 256 bladzijden telt en dus veel te snel uit is. Maar zo gaat dat nu eenmaal met verboden tochtjes in een gejatte auto.

*****

Ik had niet de bedoeling om dit boek te lezen, maar aangezien ik geen ander boek voorhanden had, ben ik er toch maar in begonnen. Maar dit heb ik me geen moment beklaagd, integendeel. Het is werkelijk een schitterend boekje.
Het is een eenvoudig boek wat betreft concept maar het is gewoon prachtig in zijn eenvoud. Twee jongens van veertien, net rapport gehad en de vakantie staat voor de deur. Het belooft eenzaam en saai te worden. Maar dan beginnen ze aan het avontuur van hun leven.
Dit boek is pure komedie, lachen van begin tot het einde. Wat die jongens meemaken, het is niet voor te stellen. De auteur heeft een grenzeloze fantasie. Maar het zijn niet alleen de situaties die grappig zijn, ook de dialogen tussen de twee jongens zijn zeer humoristisch. En toch komt het allemaal geloofwaardig over. 
De jongens groeien doorheen het verhaal. Maik, de ik-persoon in het verhaal, vindt zichzelf een sul, niemand ziet hem staan, hij wordt niet uitgenodigd op het feest van de eeuw, de verjaardag van Tatjana Cosic, op wie hij stiekem verliefd is. Langzaam maar zeker krijgt hij meer en meer zelfvertrouwen, Tsjik blijkt een goede vriend te zijn. De wereld en de mensen zijn slecht, maar gedurende hun trip komen ze slechts die ene procent tegen die goed is. Ongewone maar mooie mensen zoals ze ontdekken.
Een prachtig boekje, geschreven met veel vaart en humor, het is een boek dat je de neiging geeft om het in één ruk uit te lezen. Een ontdekking. 

Uitgeverij: Cossee BV (2011) - 255 blz.
Oorspronkelijke titel: Tschick - Vertaling: Pauline de Bok 

De paardenjongen - Rupert Isaacson

Als Rowan tweeënhalf jaar is, wordt de diagnose gesteld dat hij autistisch is. De wereld van zijn vader Rupert Isaacson en zijn moeder Kristin stort in. Rowan lijdt aan spastische aanvallen en is onhandelbaar. Binnen korte tijd verliezen de ouders al het contact met hem.
Op een dag kruipt Rowan tijdens een wandeling door een afrastering. Lachend laat hij zich op zijn rug op de grond vallen, pal voor een grote merrie. Rupert weet als paardentrainer dat de situatie levensgevaarlijk is: één verkeerde beweging kan de merrie doen schrikken en Rowan wordt vertrapt. Wat er dan gebeurt is even bijzonder als ongelooflijk...
De paardenjongen is het unieke en hartverwarmende verhaal van Rupert en zijn zoon Rowan, die samen de therapeutische kracht van paarden ontdekken. Ze ondernemen een reis door Mongolië, de enig overgebleven plek ter wereld waar nomadenstammen volgens oude rituelen samenleven met paarden. Het wordt een reis die het uiterste vergt van het gezin en hun relatie met elkaar danig op de proef stelt, maar die hun levens ook voorgoed zal veranderen.

****

Dit is een zeer speciaal verhaal, het doet je nadenken. En als je dan zelf gezond bent of gezonde kinderen hebt, kun je je alleen maar gelukkig prijzen.
Het boek is een zoektocht naar genezing voor hun jonge autistische zoon. In eerste instantie schuimen ze de reguliere medische markt af, maar niets lijkt te helpen. Zowel vader als moeder staan gelukkig open voor alternatieven, door hun werk en leven zijn ze beiden er gedeeltelijk mee bezig en zo rijpt het plan om heling te gaan zoeken bij sjamanen. Daarvoor moeten ze een lange reis afleggen naar het ver gelegen Mongolië. In het onherbergzame woongebied van het rendiervolk leeft een krachtige sjamaan Ghoste, bij hem hopen ze op hulp, als hij wil. Want niets is zeker tijdens deze tocht, ook Rowan zelf moet immers nog willen.
Dit is een uniek verslag van een zeer ongewone reis. Autisme is voor iedereen anders en ieder gezin zoekt op zijn eigen manier verlossing. Dit gezin ontdekt dat de kracht van paarden voor hun zoon zeer heilzaam is.
Een mooi verhaal. Een verhaal van hoop. Heling is mogelijk, ook al lijkt het ondoenbaar. We moeten verder kunnen kijken, over de grenzen, figuurlijk dan. 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2009) - 391 blz.
Oorspronkelijke titel: The Horse Boy - Vertaling: Daniëlle Stensen-Alders

Het diepe water - Felix Thijssen

Francines vader is bezeten van de droom een jacht te kopen en samen met zijn dochter de wereld over te zeilen. Maar in de loop der jaren ziet Francine die droom veranderen in een nachtmerrie. Ze zullen het nodig geld nooit bij elkaar krijgen.
Alles grijpt Francine aan om iets te verdienen. Ze brengt zelfs gestolen auto's naar Duitsland. En daarna krijgt ze een nog lucratiever klusje - simpel en zonder risico's. Maar drie dronken mannen verpesten alles.

**** 

Dit boekje was een verrassing en het was een aangename.
Niet omdat het een super spannend boek is, maar de auteur heeft zijn personages, en dan vooral Francine het hoofdpersonage mooi vorm gegeven. Het gaat hier voornamelijk over de verhouding tussen vader en dochter vanuit het dochters oogpunt dan. Als lezer kan je je helemaal inleven in haar en meeleven, soms is het zelfs aandoenlijk. Felix Thijssen heeft ook een zeer beeldende manier van schrijven, je waant je er helemaal bij.
Maar spannend is het toch ook. Het verhaal begint met de aanvaring tussen Francine en haar drie belagers. Daarna leren we de personages kennen. Langzaam maar zeker bouwt Thijssen een bepaalde vorm van spanning op, subtiel en origineel.
Het diepe water is een verrassend goed boek gebleken en heeft net dat ietsje meer. 

Uitgeverij: Luiting-Sijthoff (2006) - 271 blz

zondag 25 november 2012

Duivelspiek - Deon Meyer

Wie is de mysterieuze persoon die het recht in eigen hand neemt? De anonieme wreker die in de pers al snel de bijnaam Artemis krijgt, omdat een getuige een vrouw met een speer meent te hebben gezien op de plek waar een vermoorde pedofiel is gevonden? De politie kan uiteraard niet passief toekijken en zet de ervaren inspecteur Bennie Griessel op de zaak. Maar Griessel wordt geteisterd door zijn eigen persoonlijke problemen. Een kidnapping van een kind leidt tot de ontknoping en een schokkend einde...

****

Deze Duivelspiek heeft drie verhaallijnen. Tussen twee daarvan kan je al vlug het verband leggen, de derde, het verhaal van een escorte, lijkt er een hele tijd niets mee te maken hebben. Uiteraard valt het uiteindelijk ook op zijn plaats.
Deon Meyer heeft zijn personages heel erg goed uitgewerkt. Het is niet zomaar een misdaadverhaal, door de psychologische uitwerking is het zeer levendig geworden. Daar komen dan nog de persoonlijke perikelen van inspecteur Bennie Griessel bij. Duivelspiek is een karaktervol verhaal en het is niet moeilijk om je in te leven en zelfs mee te voelen.
Daarnaast brengt Deon Meyer dan ook nog eens een goede plot en komt hij verrassend uit de hoek, zeker aan het einde. Voor de spanning moet je ook eerder aan het einde van het boek zijn, altijd fijn maar het boek had dit eigenlijk niet nodig. Door zijn gelaagde structuur is het zo ook boeiend genoeg en je hoeft je aandacht niet te laten verslappen.
Een gelaagd boek dus, boeiend en psychologisch zeer goed uitgewerkt. Zuid-Afrika komt tot leven en het heeft een verrassende en goede plot. Eerder las ik ooit Dodemansrit, dat was een boek met meer actie.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 447 blz.
Oorspronkelijke titel: Infanta - Vertaling: Ingrid Glorie

donderdag 15 november 2012

Geschonden vertrouwen - David Ellis

Advocaat Jason Kolarich kan de dood van zijn vrouw en dochtertje maar niet te boven komen. In de nacht dat zij overleden zat Kolarich op kantoor te wachten op een telefoontje van zijn informant Ramirez. Tevergeefs, want diezelfde nacht blijkt Ramirez te zijn vermoord. Kolarich voelt zich schuldig, niet alleen vanwege de dood van zijn vrouw en kind, maar ook vanwege de moord op zijn informant. Hij kan de klok niet meer terugdraaien, maar hij kan wel uitzoeken door wie Ramirez om het leven is gebracht. Tijdens zijn speurwerk komt Kolarich midden in een FBI-onderzoek naar een corrupte gouverneur en zijn handlangers terecht. Om uit de gevangenis te blijven betreedt hij een louche wereld van afluisterpraktijken, verraad en smeergeld...

****

David Ellis heeft met Geschonden vertrouwen een goed geconstrueerd boek afgeleverd dat meer dan gezien, of in dit geval gelezen mag worden.
Aanvankelijk krijgen we het verhaal hoe het zo gekomen is dat zijn vrouw en dochtertje gestorven zijn. Daarna begint het echte verhaal, de zoektocht naar de dood van zijn informant, indirect de oorzaak van de dood van zijn gezin naar Jasons gevoelens. Jason komt daarna in een kat en muis spel terecht in de wereld van de politiek en de strijd om de gouverneursverkiezing. Het was de moeite om dit spel zo levendig beschreven te zien.
De auteur heeft een goede, ingewikkelde plot neergepend waarin hij de spanning serieus opvoert. Al moet gezegd dat op een gegeven moment het wel erg uitgesponnen wordt en de plot hierdoor toch wel wat in elkaar zakt. Maar uiteindelijk komt hij toch nog verrassend uit de hoek aan het einde.
Het allerleukste aan het boek is toch wel de prettige schrijfstijl en vooral de humor. Ellis komt op regelmatige basis echt wel grappig uit de hoek. Het maakt de dip in het boek helemaal goed.
Geschonden vertrouwen is een goed en knap geschreven verhaal met een schitterende plot, boeiend en grappig. Het was weer een zeer prettige leeservaring.
Eerder: De zevende dag

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 507 blz.
Oorspronkelijke titel: Breach of Trust - Vertaling: Henk Popken

woensdag 7 november 2012

Erewoord - William Lashner

Iemand probeert Victor Carl, eigenwijze advocaat te Philadelphia, erin te luizen. Wanneer zijn vroegere verloofde Julia bij hem op de stoep staat, wordt hij prompt weer verliefd. Helaas valt haar komst precies samen met de dood van haar echtgenoot, de man voor wie ze Victor destijds verliet. Hij is doodgeschoten en de moordenaar is voortvluchtig. Toeval? De politie denkt van niet, zeker niet wanneer het moordwapen in Victors slaapkamer wordt gevonden en zijn handtekening opduikt op allerlei fraudeleuze papieren. Maar Victor weet van niets. En Julia ook niet - zegt ze... Victor zal snel zijn onschuld moeten bewijzen. Hij hoeft alleen maar een betrouwbare heroïnedealer te vinden, hete curry met geit te leren eten, de gedichten van Byron te gaan lezen en één komma zeven miljoen dollar - die hij nooit heeft gehad - terug te betalen aan een moordzuchtige Russische crimineel, en dan is er geen vuiltje meer aan de lucht...

****

Een Lashner lezen is toch wel een beetje een feest en niet in het minst omdat hij zo humoristisch schrijft. De sarcastische Victor Carl is een grappig hoofdpersonage en tegelijk wekt hij meelevende gevoelens op bij de lezer. En dan schudt Lashner nog een aantal interessante personages uit zijn mouw, dat is blijkbaar traditie bij hem. Zo heeft hij ditmaal onder andere een boefje in de aanbieding dat langzamerhand uitgroeit tot een detective en dit met behulp van de nodige lachwekkende situaties. 
Maar het zijn vooral de dialogen tussen de verschillende en uiteenlopende karakters die op de lachspieren werken en die dit boek tot een schitterende leeservaring maken.
Daarnaast heeft de auteur een zeer goede plot neergezet en trakteert hij ons regelmatig op een verrassende plotwending. Het is niet altijd even spannend maar de lezer wordt toch constant uitgedaagd om verder te lezen.
Geen rechtbank verhalen ditmaal maar Erewoord is aangenaam leesvoer, zeer aangenaam leesvoer. Lashner heeft het hem weer gedaan. Top!
Eerder: De verliezers, Verdiende straf 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2010) - 254 blz.
Oorspronkelijke titel: A Killer's Kiss - Vertaling: Riek Borgers-Hoving

dinsdag 6 november 2012

Voltooid verleden - Robert Goddard

Tijdens zijn zoektocht naar verdwenen documenten van het bedrijf Cornish China Clays wordt Jonathan Kellaway na veertig jaar weer geconfronteerd met de raadselachtige dood van zijn jeugdvriend Oliver.
Oliver was het jongste lid van de familie achter het bedrijf waar Jonathan gedurende zijn hele loopbaan heeft gewerkt. Nooit is duidelijk geworden of Oliver zichzelf van het leven heeft beroofd of dat hij vermoord is.
Het verlies van zijn jeugdvriend lijkt Jonathan te hebben verwerkt. Maar hij realiseert zich nu dat de waarheid over Olivers dood zijn hele leven heeft beheerst. Jonathan is vastbesloten die waarheid te achterhalen, tegen elke prijs ...

***

De achterflap zet je toch op het verkeerde been in dit geval. Het verhaal begint in 2010 met de aanzet tot het onderzoek. Dan springt het dadelijk naar 1968 en krijgen we het verhaal van Jonathan Kellaway van zodra hij in het familiebedrijf als student begint te werken. In zijn eerste week overlijdt Oliver. Het grootste deel van het boek wordt dit verhaal helemaal uit de doeken gedaan en volgen we Jonathan als vriend en werknemer van het familiebedrijf. Het is waarlijk een roman, van enige onderzoeksactiviteit is helemaal geen sprake meer. Zo tussendoor komt het jaar 2010 dan nog eens even op de proppen, maar dit is meer om de lezer toch nog vlug even te laten weten dat de schrijver het onderwerp toch nog niet helemaal vergeten is. 
Helemaal aan het einde van het boek krijgen we dan uiteindelijk toch nog de ontknoping en wordt het zelfs even spannend. Wat de achterflap belooft, wordt dus in enkele bladzijden gepropt. Dat stelt toch een beetje teleur.
Niettemin is dit een vlot lezend boek en Goddard zorgt ervoor dat je aandacht er bijblijft. Voor een ervaren detective of thrillerlezer is het wat van de slappe kant. De uitgeverij presenteert dit boek als een thriller, maar ik zou het eerder als een roman bestempelen met een thrillerachtige toets.

Uitgeverij: Luitingh - Sijthoff  (2012) - 382 blz.
Oorspronkelijke titel: Fault line - Vertaling: Fons Oltheten

woensdag 24 oktober 2012

Dinsdag is voorbij - Nicci French

In een vervallen huis in het oosten van Londen wordt het lichaam van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen, wier uitspraken de recherche voor raadsels stellen. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, die daardoor opnieuw verstrikt raakt in de duistere kanten van het leven. Wanneer Frieda meer te weten komt over het verleden van de man, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht.

***

De tweede Frieda Klein thriller van de hand van het schrijversduo Nicci French. En dit was wel zeer duidelijk, zo goed als alle personages van Blauwe maandag kwamen hier opdraven, leuk voor diegenen die hem gelezen hebben. En alhoewel de auteurs hun best hebben gedaan om veel te verduidelijken is het misschien toch wel moeilijk voor diegenen die hem niet hebben gelezen. Dit tweede boek borduurt echt wel voort op het eerste, zo ontplooien niet alleen de personages zich verder maar ook het verhaal krijgt een zeker vervolg. Het is duidelijk dat we in de komende boeken er zelfs nog van gaan horen.
En dan zijn er in dit boek nog een groot aantal nieuwe personages te ontdekken, het was dus kwestie van goed bij de les te blijven en dit was niet altijd eenvoudig met deze hoeveelheid personages. 
Dit alles was meteen de oorzaak dat dit boek enigszins traag op gang kwam niettegenstaande dat het boek knap en op originele wijze begon met de vondst van het lijk. De vaart wou er echt niet inkomen, daarvoor was het verhaal te erg uitgesponnen.
De kracht van het boek keerde zich tegen zichzelf als het ware. Een goed geconstrueerde en diepzinnige plot, de psychologische diepgang zowel in de plot als in de personages, de vele zijdelingse verhaallijnen, het maakt het boek zeer compleet en boeiend maar tevens wordt het daardoor ook ingewikkeld, langdradig en leek het soms zelfs vergezocht. En ook miste ik de humor van Blauwe maandag, dat zou het boek beter verteerbaar hebben gemaakt. 
Niettemin was dit een aangenaam en goed boek. Het personage van Frieda Klein is daar helemaal niet vreemd aan maar het zijn vooral de originele invalshoek en de vele verrassende plotwendingen die het hem doen.
Eerder: Wat te doen als iemand sterft, Medeplichtig, Blauwe maandag

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2012) - 447 blz.
Oorspronkelijke titel: Tuesday's Gone - Vertaling: Irving Pardoen

vrijdag 19 oktober 2012

Vuurmoord - Jorun Thørring

Mei 1969: er breekt brand uit in een oud flatgebouw in het centrum van Tromsø. Wanneer de brandweer de vlammen eindelijk onder controle heeft, vinden ze twee lijken in de kantoren van de firma van Andreas Fjeld. Een van de lijken wordt geïdentificeerd als Karl Fjeld, de oudste zoon van de zaakvoerder.
Oktober 2007: bij de familie Fjeld belt een man aan. Hij beweert Karl Fjeld te zijn. In 1969 ontsnapte hij aan de verwoestende brand en nu is hij terug in de stad. Waarom heeft hij nooit iets van zich laten horen? En wie is er dan wel in de brand gebleven?
En dan breekt er opnieuw een dodelijke brand uit in het centrum. Politie-inspecteur Aslak Eira leidt het onderzoek. Maar met de terugkomst van Karl Fjeld wordt ook de zaak van veertig jaar geleden opnieuw geopend. Eira gaat op zoek naar getuigen, maar die worden één voor één het zwijgen opgelegd...

**

Weer een onbekende schrijfster voor mij en dit is haar vierde boek.
Ze heeft hier een goed misdaad verhaal neergezet met een strakke en intrigerende plot. Ze is er echter niet in geslaagd om er een meelevend verhaal van te maken, je krijgt geen voeling met de personages. De politie-inspecteur is nochtans een fijn personage en ze heeft hem proberen uit te werken. Tijdens het onderzoek moet hij met zijn eigen menselijke verhoudingen afrekenen, zo zijn daar zijn veranderende puberzoon en diens vriendin, maar ook zijn enigszins onduidelijke relatie met een vrouw wiens hulp hij te pas en te onpas inroept. Het zou een mooie zijlijn in het verhaal zijn ware het niet dat het over gecomponeerd lijkt en er zomaar bij hangt, een storend element zelfs.
De uiteindelijke clou en dader worden aan het einde gedropt, ineens is het verhaal afgelopen en heb je moeite om het gebeuren juist te plaatsen. Ik moest er over nadenken wat er nu juist gebeurd was, het leek me niet helemaal duidelijk en ik kreeg niet gevoel dat het allemaal klopte. Dat komt een beetje raar over.
Verder is het wel een vlot lezend boek en het had een interessant uitgangspunt, alhoewel niet bijster origineel. 

Uitgeverij: Davidsfonds (2012) - 358 blz.
Oorspronkelijke titel: Ildens øye - Vertaling: Neeltje Wiersma

dinsdag 9 oktober 2012

Val der titanen - Ken Follett

In 1911 verandert de wereld voorgoed. Arbeiders laten zich niet langer onderdrukken, vrouwen eisen hun rechten op, de rijke aristocratie kan haar macht niet langer handhaven. En overal fluisteren diplomaten elkaar woorden in die het lot van miljoenen mensen over de hele wereld zullen veranderen.
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog proberen acht mensen hun weg in deze roerige wereld te vinden: Gus Dewar, rechterhand van de Amerikaanse president; Lev en Grigori Pesjkov, twee arme Russische broers op zoek naar een beter leven; mijnwerker Billy Williams en zijn ambitieuze zus Ethel, huishoudster van de vermogende graaf Fitzherbert; de vrijzinnige lady Maud en haar geliefde, de Duitse diplomaat Walter van Ulrich. Terwijl hun levens elkaar kruisen, dragen deze mensen ieder op hun eigen manier bij aan een titanenstrijd die zijn weerga niet kent...

**

Ken Follett heeft met deze Val der titanen het eerste deel van een trilogie geschreven, de century trilogie over de twintigste eeuw. In dit deel de jaren 1911 tot 1923, maar het grootste deel is gereserveerd voor WO I.
Het is een indrukwekkend werk geworden, in de zin dat het een allesomvattende en genuanceerde beschrijving is van de totstandkoming van de eerste Wereldoorlog, de rol van Amerika daarin, het politieke en diplomatieke spel en de opkomst van het bolsjewisme van Lenin in Rusland dat resulteert in de Russische Revolutie van 1917. Daarnaast nog enkele andere verhaallijnen zoals de klassenstrijd, het werken in de kolenmijnen, vrouwenemancipatie en de suffragettes. Het oogt zeer compleet en volledig.
Het boek stoelt helemaal op historische feiten en hier rond heeft Follett een fictief verhaal gebouwd. Eigenlijk is het omgekeerd, doorheen de persoonlijke belevenissen van verschillende personages uit verschillende continenten heeft hij de historische feiten op een boeiende manier tot leven gebracht, een geschiedenisles in live als het ware.
Aan het begin van het boek staat een toch wel lijvige lijst van personages die doet vermoeden dat het moeilijk gaat worden, maar niets is minder waar, het kost geen enkele moeite om gedurende het lezen de personages te plaatsen.
Ken Follett heeft een gemakkelijke schrijfstijl en zijn personages lijken levensecht, toch zeker in het begin. Maar langzamerhand begon dit gevoel toch te tanen. Hoe verder je in het boek komt en in de geschiedenisvertelling, hoe vlakker de personages werden. Geen verrassende wendingen meer, de personages werden voorspelbaar en soms zelfs ongeloofwaardig, maar ze waren vooral saai. Als uitschieter was daar graaf Fitzherbert, zijn personage zakte als een pudding in elkaar doorheen het verhaal.
Val der titanen is een lijvig werk en historisch interessant alhoewel het af en toe doorbijten was. Als roman viel hij me tegen ondanks de goede start. Met dit boek heeft de auteur me niet kunnen overtuigen zoals hij wel heeft gedaan met zijn tweeluik over de Middeleeuwen.
Geen aanrader dus maar het is te pruimen.
Eerder: Brug naar de hemel, Pilaren van de aarde

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf (2010) - 925 blz.
Oorspronkelijke titel: Fall of Giants - Vertaling: Joost van der Meer & Bill Oostendorp

zondag 23 september 2012

Dode hoek - Koen Vermeiren

Enkele gedetineerden ontsnappen op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Sint-Gillis. Een van hen is een man die tot achttien jaar cel was veroordeeld voor een overval met moord. Het gevaar dat hij zich op zijn (ex-)vriendin zal wreken, is niet denkbeeldig. Commissaris Mark Van Den Eede en zijn FAST-team, dat inmiddels versterking heeft gekregen van een pas afgestudeerde vrouwelijke profiler, gaan achter de voortvluchtige aan. Maar die maakt het hun niet gemakkelijk.
Het tweede dossier dat op het bureau van Van Den Eede belandt, is dat van een hoertje dat werd veroordeeld voor poging tot moord op een van haar schatrijke klanten. Na een weekend penitentiair verlof is zij niet naar de gevangenis teruggekeerd. Tijdens de speurtocht naar haar ontstaat er almaar meer twijfel over haar schuld.
Het FAST krijgt ook met groeiende tegenstand uit eigen rangen af te rekenen. Een aantal magistraten en hooggeplaatste personen bij Justitie en bij de Federale Politie is de nieuwe eenheid blijkbaar liever kwijt dan rijk.

****

Koen Vermeiren is een verrassend goede aanwinst gebleken in het schrijvende Vlaanderen. Ook met zijn tweede thriller heeft hij mij helemaal kunnen bekoren.
Het behoort tot een reeks over het FAST team (Fugitive Active Search Team), een goede keuze. En in het mannen clubje komt er nu een vrouwelijke politieagente bij, met de nodige bedenkingen van één van de leden van het team.
Net zoals in De blik houden ze zich bezig met het oplossen van twee dossiers, daardoor is het soms iets wat moeilijker om namen te onthouden en in welk dossier ze spelen. En dat de auteur ook nu al eens bruusk durft schakelen tussen situaties en personages, maakt het er niet gemakkelijker op.
Daarnaast zijn er nog enkele kleine verhaallijnen zoals de autistische puberzoon van Mark en de louche praktijken van sommige jagers waarmee hij geconfronteerd wordt op zijn wandelingen met zijn jonge border collie. Het verhaal wordt er alleen maar meer levensecht door en het is een aangename afwisseling. 
Regelmatig waagt Koen Vermeiren zich aan maatschappij kritische uitlatingen. Zo komt de moeilijke samenwerking tussen de verschillende politie instanties aan bod, de scheiding van de machten dat niet alleen het politieonderzoek bemoeilijkt maar zelfs hindert en de vriendjes politiek om mensen op bepaalde postjes te krijgen. Pijnlijke punten in ons Belgen land. Maar er duiken nog meer van zulke issues op in Vermeiren zijn boeken.
Dode hoek heeft alles wat een goede en spannende thriller moet hebben, vooral de vakkundig gecomponeerde plot met verrassende plotwendingen en een nog verrassender einde valt op. En zijn typisch Vlaamse woordkeuze is een aangenaam extraatje. Begin volgend jaar verschijnt Deadline en daar kunnen we ons alleen maar op verheugen.
Eerder: De blik

Uitgeverij: Manteau (2012) - 389 blz