Enkele gedetineerden ontsnappen op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Sint-Gillis. Een van hen is een man die tot achttien jaar cel was veroordeeld voor een overval met moord. Het gevaar dat hij zich op zijn (ex-)vriendin zal wreken, is niet denkbeeldig. Commissaris Mark Van Den Eede en zijn FAST-team, dat inmiddels versterking heeft gekregen van een pas afgestudeerde vrouwelijke profiler, gaan achter de voortvluchtige aan. Maar die maakt het hun niet gemakkelijk.
Het tweede dossier dat op het bureau van Van Den Eede belandt, is dat van een hoertje dat werd veroordeeld voor poging tot moord op een van haar schatrijke klanten. Na een weekend penitentiair verlof is zij niet naar de gevangenis teruggekeerd. Tijdens de speurtocht naar haar ontstaat er almaar meer twijfel over haar schuld.
Het FAST krijgt ook met groeiende tegenstand uit eigen rangen af te rekenen. Een aantal magistraten en hooggeplaatste personen bij Justitie en bij de Federale Politie is de nieuwe eenheid blijkbaar liever kwijt dan rijk.
****
Koen Vermeiren is een verrassend goede aanwinst gebleken in het schrijvende Vlaanderen. Ook met zijn tweede thriller heeft hij mij helemaal kunnen bekoren.
Het behoort tot een reeks over het FAST team (Fugitive Active Search Team), een goede keuze. En in het mannen clubje komt er nu een vrouwelijke politieagente bij, met de nodige bedenkingen van één van de leden van het team.
Net zoals in De blik houden ze zich bezig met het oplossen van twee dossiers, daardoor is het soms iets wat moeilijker om namen te onthouden en in welk dossier ze spelen. En dat de auteur ook nu al eens bruusk durft schakelen tussen situaties en personages, maakt het er niet gemakkelijker op.
Daarnaast zijn er nog enkele kleine verhaallijnen zoals de autistische puberzoon van Mark en de louche praktijken van sommige jagers waarmee hij geconfronteerd wordt op zijn wandelingen met zijn jonge border collie. Het verhaal wordt er alleen maar meer levensecht door en het is een aangename afwisseling.
Regelmatig waagt Koen Vermeiren zich aan maatschappij kritische uitlatingen. Zo komt de moeilijke samenwerking tussen de verschillende politie instanties aan bod, de scheiding van de machten dat niet alleen het politieonderzoek bemoeilijkt maar zelfs hindert en de vriendjes politiek om mensen op bepaalde postjes te krijgen. Pijnlijke punten in ons Belgen land. Maar er duiken nog meer van zulke issues op in Vermeiren zijn boeken.
Dode hoek heeft alles wat een goede en spannende thriller moet hebben, vooral de vakkundig gecomponeerde plot met verrassende plotwendingen en een nog verrassender einde valt op. En zijn typisch Vlaamse woordkeuze is een aangenaam extraatje. Begin volgend jaar verschijnt Deadline en daar kunnen we ons alleen maar op verheugen.
Eerder: De blikUitgeverij: Manteau (2012) - 389 blz
Geen opmerkingen:
Een reactie posten