maandag 14 juni 2021

Verdwenen - Tina Frennstedt

Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense moordenaar die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.
De ambitieuze Tess Hjalmarsson, hoofd van het Zweedse coldcaseteam, wordt op de zaak gezet, samen met haar licht ontvlambare assistente Marie Erling. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot vingerafdrukken van de Malmö-misdaden terugkomen in het dossier van de verdwenen Annika. Was Annika het eerste slachtoffer of verbergt ze de waarheid over haar verdwijning? En wat is de link met de Deense moordenaar?

****

Tina Frennstedt is Zweedse en een alom geprezen misdaadjournaliste. Deze ervaring kan ze hier zeker gebruiken, het journalistenwereldje is in dit boek trouwens ook nadrukkelijk aanwezig. Voor deze nieuwe cold case-serie laat ze zich inspireren door ware gebeurtenissen, de verdwijning van een jonge vrouw in Mariestad in 1992 in dit geval en dit geeft een extra interessante dimensie aan het verhaal.
Verdwenen is een verrassend goed debuut, Frennstedt weet de lezer vlot in het verhaal te trekken door een goed opgebouwde plot met goede wendingen. Er spelen verschillende verhaallijnen en zodoende zijn er wel wat personages maar ze bewaart het overzicht en het verhaal verloopt netjes. Er zijn al meerdere series geschreven rond cold cases en het is altijd boeiend om te lezen hoe dit onderzoeksproces verloopt. Dit spreekt ook tot de verbeelding en als het dan nog gecombineerd wordt met een actuele zaak of zelfs meerdere zoals hier is dit nog boeiender.
De auteur laat meerdere personages aan het woord en deze wisselende perspectieven maken het boek interessant. Ze maakt ook een goede start met het neerzetten van het hoofdpersonage Tess, en zoals zo vaak in thrillers heeft ze de nodige persoonlijke beslommeringen en kost het haar moeite om deze te combineren met haar job, het maakt het verhaal levensecht en menselijk. Er zijn geen grote relationele problemen in het team maar van een leien dakje loopt dit ook niet altijd. 
Met Verdwenen is er een goede nieuwe serie in de maak ook al is de opzet niet altijd even origineel, onvoorspelbaar of spannend. Door de vele verhaallijnen en personages is het een zeer goede thriller geworden met vooral een goed geconstrueerde plot. Het leesplezier lag toch wel hoog bij dit boek.

Uitgeverij: HarperCollins (2019) - 396 blz.
Oorspronkelijke titel: Cold Case: Försvunnen
Vertaling: Neeltje Wiersma

Geen opmerkingen: