donderdag 4 maart 2021

Tijden van vuur - Kate Mosse

Carcassonne 1562. De negentienjarige Minou Joubert ontvangt een anonieme brief in de boekhandel van haar vader. De brief is verzegeld met het familiewapen van Puivert en bevat slechts vijf woorden: Ze weet dat je leeft.
Voordat Minou de geheimzinnige boodschap kan ontcijferen, ontmoet ze de jonge Amsterdamse hugenoot Piet Reydon. Piet heeft een eigen gevaarlijke missie en heeft Minous hulp nodig om naar Toulouse te vluchten.
Tijdens een bezoek aan haar oom en tante in Toulouse ontmoet Minou Piet Reydon opnieuw. Veel tijd om hem te leren kennen heeft ze niet. Religie zorgt voor steeds meer verdeeldheid in de stad: oude vrienden worden aartsvijanden en overal laait de spanning op. Maar Minou heeft grotere problemen. Problemen die alles te maken hebben met de mysterieuze brief uit Puivert en met een oud geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen.

***

Na de Languedoc trilogie keert Kate Mosse nogmaals terug naar haar geliefde streek in het zuiden van Frankrijk, Carcassonne, Toulouse en Puivert zijn op deze volgorde het decor. Kate Mosse is Britse en woont afwisselend in West Sussex en Carcassonne. Ondertussen schreef ze naast de trilogie nog vier op zich staande boeken en een tweede boek met Minou Joubert is ondertussen ook verschenen, Tijden van vuur is de eerste in deze serie.
Kate Mosse schrijft meeslepend, waarschijnlijk omdat ze de streek op haar duimpje kent, je kunt je zo ter plaatse wanen, de levendige beschrijvingen van de streek en haar bewoners helpen hierin ook een handje. Je zou zo naar daar reizen om met eigen ogen een kijkje te nemen, kastelen en vestingsteden spreken ook tot de verbeelding. De versterkte oude binnenstad van Carcassonne is trouwens volledig gerestaureerd en staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco, het is de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen.
In dit boek speelt er maar één tijdspanne en wel het jaar 1562, in de Languedoc serie hield ze ook een hedendaagse verhaallijn aan, maar hier dus niet. Het boek is chronologisch geschreven en ook de drie plaatsen zijn netjes afgebakend. Gemakkelijk dus, geen hersengymnastiek nodig om te volgen, en moest je het noorden kwijt zijn wat betreft de personages is er een lijst toegevoegd, zelfs een plannetje van de streek ontbreekt niet, Google kun je laten voor wat het is.
De historische insteek is de strijd tussen de katholieken en de hugenoten, zo werden de protestanten van de 16e tot de 18e eeuw genoemd door de katholieken in Frankrijk, een scheldnaam. Dit is echt wel boeiend, de historische feiten kloppen ook.
Verder is het een gewoon goed historisch verhaal met de typische middeleeuwse praktijken die nogal eens gruwelijk kunnen uitvallen. Het verhaal is nogal voorspelbaar, de verhaallijn soms wat ongeloofwaardig en het heeft een hoog roman gehalte. De liefhebbers van een middeleeuws, historisch én romantisch verhaal komen dus aan hun trekken, maar een hoogvlieger is dit boek niet. Kate Mosse heeft al boeiendere en interessantere verhalen geschreven.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2018) - 474 blz.
Oorspronkelijke titel: The Burning Chambers
Vertaling: Merel Leene

Geen opmerkingen: