donderdag 28 januari 2021

Op de vlucht - Sharon Bolton

In de heuvels tussen Engeland en Schotland maken dertien passagiers bij zonsopgang een ballonvaart. Een prachtige ervaring, tot ze op de grond een brute moord zien gebeuren. In het komende uur zal iedereen in de ballon zijn omgekomen, op één vrouw na.
Alleen en bang, terwijl ze niemand nog vertrouwt, vlucht ze voor haar leven. Op weg naar de enige plek waar ze zich nog veilig voelt. Maar ze heeft het gezicht van de moordenaar gezien - en hij dat van haar. Hij zal niet rusten tot hij de laatste getuige van zijn misdaad heeft uitgeschakeld...

****

Sharon Bolton heeft al een tiental boeken op haar naam staan en het zijn steevast spannende boeken met verrassende plots, nu dus ook.
Ditmaal is het een rasechte achtervolgings-thriller, dat kun je al uit de titel opmaken. Eén vrouw overleeft een bizar ongeluk, een luchtballon die neerstort. Zij weet dat ze achtervolgd wordt door een moordenaar en ze heeft het niet gemakkelijk om uit zijn handen te blijven, hij lijkt altijd te weten waar ze zich bevindt. Geluk? Informatie? Ze vertrouwt in ieder geval niemand meer, ook de politie niet.
Na een tijdje blijkt dat er meer aan de hand is, het verhaal krijgt een maatschappelijk relevante tint en dit zorgt ervoor dat het boek net dat ietsje meer heeft dan een gewone actiethriller. 
Bolton schrijft toch wel heel goed, ze slaagt erin om de lezer onmiddellijk in het verhaal te sleuren en vast te houden, humor brengt ze er ook in - er komt een kloosterorde van een veertigtal nonnen in voor, en deze zorgen voor enkele grappige situaties. Daarnaast zet ze haar personages heel goed neer, met mondjesmaat kom je hun achtergrond te weten via terugblikken naar het verleden. Verrassende plotwendingen zoals ik al zei, maar hier wringt het schoentje af en toe, er zijn enkele ongerijmdheden te bespeuren en die stoorden toch wel een beetje.
Op de vlucht is een zeer goede actiethriller geworden met net dat tikkeltje meer, leesplezier gegarandeerd.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2019) - 430 blz.
Oorspronkelijke titel: Dead Woman Walking
Vertaling: Anda Witsenburg

Geen opmerkingen: