dinsdag 22 december 2020

Waar is ze? - Alex Marwood

Ze zeiden dat het meisje 's nachts verdween. Ze logen
"Sorry voor deze groepsmail, maar ik heb jullie hulp hard nodig. Mijn peetdochter, Coco Jackson, is in de nacht van zondag op maandag verdwenen uit het vakantiehuis van haar ouders in Bournemouth. Opeens was ze er niet meer. Coco is drie jaar oud."
Als Coco, een van een tweeling, tijdens een familieweekend verdwijnt, ontstaat er een mediahype. Haar ouders zijn vermogend en invloedrijk, net als iedereen met wie ze op vakantie waren dat weekend aan zee. Wat is er echt met Coco gebeurd?
Twaalf jaar later komt het gezelschap weer bij elkaar voor een begrafenis. Coco's vader is overleden en de onderhuidse spanning is voelbaar. De donkerste geheimen worden langzaam blootgelegd...

**

Alex Marwood is het pseudoniem van Serena Mackesy, een Brits auteur en journalist. Ze studeerde Engelse literatuur aan het Manchester College in Oxford en werkte daarna op verschillende kantoren, als leerkracht en zelfs als deur-aan-deur verkoper tot ze als interim bij The Independent verzeild raakte, daar zette ze haar eerste schrijversstappen, filmbeschrijvingen op de weekend TV pagina's. In 1999 publiceerde ze haar eerste roman, een comedy en er volgenden er nog drie. Toen besloot ze het roer om te gooien en schreef ze onder de naam Alex Marwood haar eerste psychologische thriller, Waar is ze? is haar derde.
Het boek begint heel origineel met de mail en enkele getuigenverklaringen en dan gaat het boek van start. Het is opgebouwd aan de hand van twee verhaallijnen, vooreerst is er het bewuste weekend waarin Coco verdween, de verschillende spelers krijgen hierin hun verhaal in het gebeuren. Twaalf jaar later krijgt Milly, een dochter uit het eerste huwelijk van Coco's vader, het nieuws dat hij is overleden. Beide verhaallijnen verweven zich vakkundig, Marwood heeft dit schitterend vormgegeven, je moet wel alert zijn, de verhoudingen tussen de verschillende personages liggen nogal ingewikkeld en zijn niet expliciet uitgelegd. Mooie opbouw en ook heel goed geschreven.
Na de goede start van dit boek ging het verhaal daarna in dalende lijn, het werd steeds minder en minder boeiend en het verhaal vertraagde enorm. Het was toch wel een opgave om verder te lezen voor mij, het lukte me net na enige twijfel. Er was geen spanningsboog, de plot werd hoe langer hoe voorspelbaarder en mijn interesse begon serieus te tanen, het einde zag je dan ook nog eens van ver aankomen.
Alex Marwood heeft me met haar verhaal niet kunnen overtuigen, ze was anders wel goed gestart en heeft een vlotte schrijfstijl maar als spannend boek schoot het absoluut tekort. Spijtig. Het boek heeft het wel in zich om er een Hollywoodachtige en decadente film van te maken.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2017) - 395 blz.
Oorspronkelijke titel: The Darkest Secret
Vertaling: Mariëtte van Gelder

Geen opmerkingen: