maandag 2 november 2020

De tuin - Peter Wohlleben

Ontdekkingstochten door de natuur beginnen in je eigen tuin.
Peter Wohlleben leert je om de verborgen tekenen van wind, wolken, planten en dieren waar te nemen. Boven en onder de grond vinden duizenden kleine en grote fenomenen plaats, die vaak fascinerend en mooi zijn - als je weet waarnaar je moet kijken. Met een getraind oog zul je erachter komen dat madeliefjes een soort weerprofeten zijn, bepaalde vogels als thermometers fungeren en sommige bloemen ons vertellen hoe laat het is.
De tuin combineert de wetenschappelijke achtergrond van alledaagse fenomenen met charmante anekdotes, interessante natuurbelevenissen en nuttige weetjes. Je zult je tuin vanaf nu met andere ogen bekijken!

Peter Wohlleben studeerde bosbouw en werkte meer dan 20 jaar bij bosbeheer in het Rijnland. Hij kon zich echter niet verzoenen met hun aanpak en in 2006 nam hij ontslag om zijn ideeën voor een ecologisch en economisch duurzaam bosbeheer in de praktijk te kunnen brengen, hij werd boswachter van een gebied van 1200 hectare in de Eifel. Inmiddels schreef hij meerder boeken over het bos, dieren en natuurbehoud. Zijn debuut Het verborgen leven van bomen dat in 2015 verscheen, was dat jaar trouwens ook het bestverkochte non-fictieboek in Duitsland, het stond ook in de top 5 van The New York Times-bestsellerlijst en verscheen in meer dan 30 landen in vertaling. Van succes gesproken. 
In dit boek blijft de auteur kort bij huis, in eigen tuin dus, en dit is uiteraard te vertalen naar je eigen tuin, interessant om die eens door zijn ogen te bekijken en er meer over te leren, over de basics. En er zitten zovele weetjes en interessante dingen in zodat je ook eens kunt uitpakken in gesprekken met anderen. Maar meer nog heb je er zelf iets aan om je tuin ecologisch te bekijken en aan te pakken.
De tuin is een onderhoudend boekje dat meestal vlot leest alhoewel er zo nu en dan een iets wetenschappelijker deeltje opduikt dat toch enige inspanning vergt. Ben je een tuinbezitter of niet, ervan leren doe je sowieso en je krijgt een bredere kijk op de natuur dichtbij.

Uitgeverij: Lev. - A.W. Bruna (2019) - 202 blz.
Oorspronkelijke titel: Kranichflug und Blumenuhr
Vertaling: Bonella van Beusekom

Geen opmerkingen: