zaterdag 16 mei 2020

Het verborgen leven van bomen - Peter Wohlleben

Wat ze voelen, hoe ze communiceren - ontdekkingen uit een onbekende wereld.
In Het verborgen leven van bomen deelt boswachter Peter Wohlleben zijn diepe liefde voor het bos en bomen. Hij vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte vaardigheden van bomen en verklaart de verbazingwekkende processen van leven, dood en wedergeboorte die hij heeft waargenomen in de bossen. Want net als menselijke families wonen bomen samen met hun kinderen, communiceren ze met elkaar en ondersteunen ze elkaar in de groei. Zo delen ze onder meer voedingsstoffen met elkaar en creëren ze een ecosysteem dat de gevolgen van extreme hitte of kou voor de hele groep vermindert. Als gevolg van dergelijke interacties kunnen bomen in een familie of groep heel oud worden, in tegenstelling tot alleenstaande bomen die het vaak moeilijker hebben.

Peter Wohlleben is een Duitse boswachter en schrijft sinds 2015 boeken over het bos, dieren en de wisselwerking ertussen. Hij is een uitgesproken pleitbezorger voor ecologisch en economisch duurzaam bosbeheer en met dit boek kwam hij wereldwijd in de belangstelling. Ondertussen is hij al toe aan zijn zevende boek en heeft hij ook enkele uitgaven op kindermaat van deze boeken. Eerder las ik ook al Het bos, het handboek voor elke boswandeling van hem. Ook al zo een schitterend boek.
Met het lezen van Het bos was mijn nieuwsgierigheid flink aangewakkerd en las ik daarna Tot in de hemel van Richard Powers, een verhaal gebaseerd op de leefwereld van bomen. En zo kwam dit eerste boek van Wohlleben al gauw op mijn verlanglijst. En nu bij het dichtklappen ervan ben ik nog meer getriggerd om nog meer te weten te komen over dit leven van bomen.
Dit is een super interessant boek en heeft me verrijkt met vele nieuwe inzichten, een mens gaat toch anders kijken naar bomen en het bos. Dat de wereld wat betreft de natuur en bossen niet zo goed bezig is, mag duidelijk zijn. Er zijn al langer bewegingen onder de mensen die hier aandacht aan besteden en ijveren voor een meer respectvolle houding tegenover de natuur. Indien we de generaties na ons een kans op een mooi en gezond leven willen geven, is dit broodnodig.
Bomen hebben een verborgen leven waarvan Peter Wohlleben een tipje van de sluier oplicht, en dan is er nog zoveel om te ontdekken. Nog maar eens blijkt hoe ingenieus de natuur in elkaar zit en hoe weinig wij er nog van weten, bijna niets waarschijnlijk.
Het is interessant en boeiend geschreven boek en ik kan niet anders dan dit boek aanraden aan iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in de natuur en een goed en gezond leven. 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2016) - 216 blz.
Oorspronkelijke titel: Das geheime Leben der Bäume
Vertaling: Bonella van Beusekom

Geen opmerkingen: