maandag 27 juli 2020

Sapiens - Yval Noah Harari

Honderdduizend jaar geleden leefde de Homo sapiens nog een tamelijk onbekommerd bestaan in een uithoek van het Afrikaanse continent en deelde hij de planeet met ten minste vijf andere menssoorten. Maar op een zeker moment onderging het brein van deze mens een ingrijpende verandering: plots kon hij zich verbeelden dat het gras elders wel eens groener zou kunnen zijn, en dus maakte hij zich op om de wereld te veroveren.
In
Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.

Yuval Noah Harari is een Israëlisch historicus met als specialisatie militaire geschiedenis van de Middeleeuwen, doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, schrijft columns in het Israëlische dagblad Haaretz en reist de wereld af voor lezingen en interviews. In 2014 werd hij bekend met zijn drie boeken Sapiens (2011), Homo deus (2015) en 21 lessen voor de 21e eeuw (2018) die in vele talen verschenen. Zijn boeken zijn niet weg te denken uit de bestsellerlijsten.
Het boek is in een zeer populistische taal geschreven, dit kan ook niet anders als je in de bestsellerlijsten terecht komt, voor iedereen zeer begrijpelijk dus en hij schrijft met een sprankeltje humor.
Interessante materie maar hij schrijft met vele herhalingen. Ik ben dus in feite maar tot halverwege het boek geraakt, misschien dat ik het later wel verder ga lezen. Het is wel zo dat je ogen bij het lezen toch wel opengaan, voor zover ze dat nog niet zijn natuurlijk. Er is nog werk aan de winkel voor de homo sapiens, volgens de schrijver hebben historici de taak om de keerzijde van al de nieuwe ontwikkelingen en technologieën te laten zien, en dit doet hij met verve. 
Een boek om over na te denken en zeker de moeite.

Uitgeverij: Thomas Rap (2014) - 446 blz.
Oorspronkelijke titel (Hebreeuws): A Brief History of Mankind - Kizur Toldot Ha-Enoshut (2011)
Oorspronkelijke titel (Engels): From Animals into Gods. A Brief History of Humankind (2012)
Vertaling: Inge Pieters

Geen opmerkingen: