woensdag 1 juli 2020

De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi

Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden, naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt in het Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.
De jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

****

Eva García Sáenz de Urturi, een heel mondje vol, is een Spaanse die werd geboren in Vitoria, de crime scene en woont sinds haar vijftiende in Alicante. Ze studeerde optometrie en werkte 10 jaar als dusdanig, daarna werkte ze aan de universiteit en nu is ze fulltime schrijfster. Dit is het eerste boek van een trilogie die ondertussen een fenomenale bestseller werd.
En begrijpelijk, dit eerste boek is alleszins een spannend en goed geconstrueerd boek met een zeer goede plot. In eerste instantie zou je dit echter niet gezegd hebben, maar gaandeweg weet de schrijfster de lezer toch aan het boek te kluisteren. Er zijn twee reeksen moorden, 20 jaar geleden en nu dus, en dit terwijl de veroordeelde moordenaar nog in de gevangenis zit. Heel het stadje is in de ban, er is immers nooit een verband ontdekt tussen de vermoorden, iedereen kan zomaar in de moordenaar zijn vizier komen. Dan is er een tweede verhaallijn die zich begin jaren 70 situeert, iets helemaal anders. Uiteraard komen deze verhalen ergens samen. Het kost heel wat energie aan het korps om zelfs nog maar een begin te ontdekken waar ze hun onderzoek kunnen op baseren. Dit laat zich zeer goed lezen, hoe het team de puzzel weet te ontwarren en het is dit dat het verhaal spannend maakt. De schrijfster weet er ook af en toe een verrassende plotwending in te steken.
De stilte van de witte stad is met recht een bestseller te noemen. Mooie personages, een goed beschreven onderzoek en originele en verrassende plotwendingen. Dit eerste boek werd verfilmd onder de titel El Silencio de la Ciudad Blanca, een Netflix Original.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2019) - 486 blz.
Oorspronkelijke titel: El silencio de la ciudad blanca (2012)
Vertaling: Elvira Veenings

Geen opmerkingen: