zondag 12 april 2020

Zij die moet sterven (Millennium 6) - David Lagercrantz

Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Mikael Blomkvist wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?
Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal trollenfabrieken is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen. Deze keer is Lisbeth de jager, niet de prooi...

****

David Lagercrantz eindigt met dit boek een geweldige serie. En het is weer zo'n boek dat je niet loslaat, veel actie en spanning.
Maar dit niet alleen, het boek heeft ook een geweldig goede plot. Er spelen twee verhaallijnen die elkaar wel ergens raken, maar zich toch zelfstandig ontwikkelen. Geen probleem, twee voor de prijs van één. En ze zijn beiden boeiend. Maar vooral het verhaal van de onbekende dode dakloze intrigeert enorm. De manier waarop Lisbeth achter de identiteit van de man probeert te komen alleen al is super boeiend.
En dat er veel actie is, mag absoluut gezegd worden. Dit is zo'n boek dat je moeilijk neer kunt leggen, er gebeurt teveel dat je aandacht opeist en je absoluut wil weten. Geen simpele plot, je mag gerust bij de les blijven.
In de vorige boeken trad Camilla/Kira niet vaak op in het verhaal maar hier wordt dit helemaal goedgemaakt. Lisbeth wil nu eindelijk toch eens in het reine komen met haar zus. En tussendoor doet Mikael dan nog eens beroep op haar ivm de dakloze.
Lagercrantz heeft hier een super spannend en intrigerend boek geschreven, het is een feest om te lezen. Een psychologische benadering hoef je niet te verwachten maar aan actie ontbreekt het hier niet. Het is een boek dat je veel leesplezier geeft en uiteindelijk doen we het daar toch voor.
Eerder: Wat ons niet zal doden (Millennium 4), De val van Turing, De man die zijn schaduw zocht (Millennium 5)
Millennium-serie van Stieg Larsson: Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde, Gerechtigheid

Uitgeverij: Signatuur (2019) - 350 blz.
Oorspronkelijke titel: Hon som måste dö
Vertaling: Geri de Boer

Geen opmerkingen: