dinsdag 20 februari 2018

De man die zijn schaduw zocht (Millennium 5) - David Lagercrantz

Lisbeth Salander zit voor een korte periode in de gevangenis. Ze probeert zich zo afzijdig mogelijk te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door bendeleidster Benito.
Holger Palmgren bezoekt Lisbeth en vertelt haar dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar Leo te doen. Ondertussen worden de bedreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.

*****

David Lagercrantz studeerde journalistiek aan de universiteit van Göteborg en ging aan de slag als misdaadjournalist. In 1997 schrijft hij zijn eerste boek, een biografie over een Zweeds avonturier. In 2011 brak hij internationaal door met de “autobiografie” over de voetballer Zlatan Ibrahimović, het eerste boek van hem dat in Nederlandse vertaling verscheen onder de titel Ik, Zlatan. In 2013 kreeg hij van de vader en broer van Stieg Larsson de opdracht om de Millennium serie verder te zetten.
Lagercrantz doet dit met verve. Er is volop actie en afwisseling. Verschillende boeiende figuren ook. Lisbeth zit in de gevangenis en het zou Lisbeth niet zijn als ze niet opkwam voor een zwaar gepeste en mishandelde vrouw. Geweld binnen de gevangenismuren, bewaarders die dit niet willen/kunnen zien, het is een ware plaag. De auteur vertelt tussendoor het verhaal van deze vrouw die onderdrukt wordt door haar broers en hoe ze hieraan probeert te ontsnappen. Over zulke verhalen zijn al vele boeken geschreven, maar het blijft hallucinant hoe dit toch mogelijk is. Wraakroepend.
En dan is er nog de zoektocht naar het verleden van Lisbeth en hoe dit nu nog zijn gevolgen heeft. De verschillende invalshoeken in dit boek grijpen strak in elkaar en Lagercrantz is er in geslaagd om de lezer gekluisterd te houden.
Het was een genot om deze rechttoe rechtaan thriller te lezen. Interessant, spannend, intrigerend, het heeft het allemaal. Top!
Eerder: Wat ons niet zal doden (Millennium 4), De val van Turing
Millennium-serie van Stieg Larsson: Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde, Gerechtigheid

Uitgeverij: Signatuur (2017) - 349 blz.
Oorspronkelijke titel: Mannen som sökte sin skugga
Vertaling: Geri de Boer

Geen opmerkingen: