vrijdag 25 januari 2019

Een jaar later - William R. Forstchen

Na de rampzalige elektromagnetische puls die Amerika op zijn knieën dwong, zijn de overlevenden in Black Mountain langzaam begonnen met het opbouwen van hun leven. Na een maandenlange lijdensweg van honger, oorlog tegen China en Mexico, en talloze doden, proberen zij alles wat ze eerst voor lief namen - elektriciteit, radiocommunicatie en medicijnen - weer op het oude niveau te herstellen.
Wanneer op een dag een 'federale administrateur' opduikt in een naburige stad, lijkt het er in eerste instantie op dat er weer pogingen gedaan worden om een landelijke regering op de been te krijgen. Die hoop vervliegt echter als sneeuw voor de zon als John Matherson - de aanvoerder van de overlevenden - ontdekt dat de administrateur van plan is om alle volwassen mannen en vrouwen in de gemeenschap te dwingen om als dienstplichtigen opgenomen te worden in het 'Leger van Nationaal Herstel' en aan de andere kant van het land tegen een onbekende vijand te vechten.
John en de inwoners van Black Mountain protesteren hevig waarop algauw blijkt dat de nieuwe regering met harde hand over haar 'onderdanen' beslist. Een naburige gemeenschap wordt al door hen getiranniseerd en het lijkt alsof de vrienden en familie van John als volgende aan de beurt zijn...

***

Het vervolg op Een seconde later is een ware actiethriller geworden. Het duurde wel even maar toen het zover was, was de spanning om te snijden.
Leven zonder elektriciteit is waarlijk een ramp, de grootste nachtmerrie die je je kunt indenken. Vele mensen sterven en het is chaos alom. Bendes worden gevormd en een burgeroorlog is niet te vermijden. Als mensen al niet sterven op een natuurlijke wijze door bijvoorbeeld een gebrek aan medicijnen, sterven ze wel door de hand van anderen in gevechten en oorlogen. Het is werkelijk een horror scenario.
In dit boek is het nu een jaar nadat het vorige deel eindigde, twee jaar dus na "de Dag", de dag van de EMP aanval, de gemeenschap in Black Mountain begint op te krabbelen. Maar dan is er daar die oproep voor de dienstplicht in het LNH. De gemeenschap zou zonder verdediging komen te zitten en dat is een ramp met al de bedreigingen aan hun grenzen. Wat volgt is een spannend verhaal. De auteur slaagt er echter nog steeds niet in om zijn lezers mee te sleuren in het verhaal ook al leest het vlot. De karakters blijven twee dimensionaal.
Het boek is een aanrader al was het maar om je ogen te openen. Een aanval van zulk een omvang is niet ondenkbaar. Maar ook al is het chaos alom, Middeleeuwse toestanden en veel geweld, toch is er hoop. Mensen beginnen samen te werken en elkaar te helpen, niet iedereen heeft het slecht voor met de anderen. Een vlot en interessant boek.
Eerder: Een seconde later

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2017) - 302 blz.
Oorspronkelijke titel: One Year After
Vertaling: Robert Neugarten

Geen opmerkingen: