maandag 30 oktober 2017

Een seconde later - William R. Forstchen

Geschiedenisprofessor John Matherson woont in Black Mountain, North Carolina. Terwijl hij bezig is om een barbecue voor zijn kinderen voor te bereiden, valt opeens alle elektriciteit uit. Aanvankelijk lijkt het een stroomstoring, maar dan merkt hij dat hij het constante lawaai van de snelweg naast zijn huis ook niet meer hoort. Van het ene moment op het andere is het oorverdovend stil en zal het leven van John, en zijn kinderen voor altijd ingrijpend anders zijn.
De oorlog barstte los voordat iemand er maar erg in had en duurde welgeteld één seconde. Plotseling worden de Verenigde Staten teruggeworpen naar het stenen tijdperk en stort de samenleving in hoog tempo ineen. Een electromagnetic pulse (EMP)  vaagt in één klap de totale elektrische infrastructuur weg waardoor niets meer werkt: verwarming, airco, computers, banken, ziekenhuizen, auto's, vliegtuigen en alle andere apparaten en voertuigen waar elektronica in zit.
Maar wat doe je als je geen boodschappen meer kunt doen omdat de kassa niet werkt? Wat is contant geld dan nog waard? En hoe kom je van A naar B zonder andere vervoersmiddelen dan je eigen twee benen? Weet je de weg in je eigen huis in het donker? Maar de meest zorgwekkende vraag is: hoe ver gaan anderen om te overleven?
De reële dreiging die van een EMP uitgaat, zorgde ervoor dat dit boek nog voor verschijnen werd besproken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

***

William R. Forstchen publiceert reeds sinds 1978 en heeft vele boeken op zijn naam staan met een hoog historisch gehalte. Dit is niet zo vreemd, hij heeft immers een doctoraat in de geschiedenis van de Purdue University op zak en specialiseerde zich in de militaire geschiedenis, de Amerikaanse burgeroorlog en de geschiedenis van technologie. 
De dreiging die de auteur hier als uitgangspunt heeft genomen, lijkt angstwekkend reëel te zijn. Kapitein Bill Sanders van de Amerikaanse marine, een van de vooraanstaande experts wat betreft dit wapen, legt dit uit in het nawoord. Gerenomeerde Amerikaanse wetenschappers hebben hierover een rapport gepubliceerd dat ongelukkiger wijze op dezelfde dag werd bekend gemaakt als het rapport van de commissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 9/11. Alle aandacht ging naar dit rapport zodat het rapport over EMP op de grote stapel aanbevelingen belandde waar verder niets mee werd gedaan. De gevolgen van zulk een EMP-aanval zijn echter hallucinant. Dit boek trekt je ogen wel open. Alles, maar dan ook echt alles loopt in het honderd, chaos alom. De mensheid ontaardt en belandt in Middeleeuwse taferelen. 
Forstchen heeft een zeer goed onderbouwd verhaal geschreven dat absoluut het lezen waard is. Een zeer realistisch verhaal dat schokt. Als spannend verhaal scoort het echter veel minder. Er is geen spanningsboog en de personages grijpen niet. Het is eerder een opeenvolging van verschillende situaties en het is zeer Amerikaans. 
De lezer wordt zeker niet meegesleurd in een spannend verhaal. De gevolgen van een zeer ernstige aanval op een maatschappij heeft de auteur echter heel erg goed beschreven, alleen daarvoor zou je het boek moeten lezen. Een interessant boek.

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2017) - 363 blz.
Oorspronkelijke titel: One Second After
Vertaling: Corry van Bree en Frank van der Knoop

Geen opmerkingen: