zondag 28 oktober 2018

De vrouw die terug moest - Lina Bengstdotter

Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, haar ouders zijn radeloos.
In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline 'Charlie' Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin gaat Charlie naar Gullspång - het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Charlie gedraagt zich namelijk niet zoals men van vrouwen verwacht: veel korte seksuele relaties, geen kinderwens en niet bezig met wat anderen van haar vinden.
Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?

***

Een debuut van een Zweedse leerkracht Zweeds en psychologie die opgroeide in Gullspång, het decor van dit boek. Ze publiceerde reeds kortverhalen in verschillende nieuwsbladen en magazines. Met Annabelle scoorde ze in Zweden de thrillerdebuut-prijs van het jaar. Begrijpelijk.
Bengstdotter schrijft vlotjes en ze heeft een onderwerp gekozen dat velen zal aanspreken: de verdwijning van een tienermeisje. Charlie kent het plaatsje als geen ander, ze groeide op dezelfde manier op als Annabelle en heeft daar zelf ook geheimen die haar nog altijd parten spelen. Ze duikt dus meteen ook in haar verleden.
Helemaal origineel was het verhaal niet, regelmatig dook er een déjà vu gevoel op. Aangezien Charlie in het leven van Annabelle en bij uitbreiding dat van haar ouders en vrienden en van zichzelf duikt, hebben delen van het boek een redelijk roman gehalte. Charlie mag dan wel een 'speciaal' iemand zijn, tot de verbeelding spreekt ze niet en je invoelingsvermogen in haar wordt niet geprikkeld.
Bengstdotter maakt gebruik van aparte hoofdstukken om te switchen tussen het heden, het verdwijningsonderzoek en dat wat er zich de bewuste nacht heeft afgespeeld. Een beproefde methode.
De vrouw die terug moest is niet het spannende boek geworden dat beloofd wordt op de cover waar ze zich zelfs wagen aan een vergelijking met de Millennium-trilogie en de twee tv-series The Bridge en The Killing. Dat is toch een (grote) brug te ver. Het boek heeft echter wel pontentieel. Naar het einde toe wordt het verhaal interessanter en komt er iets meer vaart in. En wat ook niet te versmaden is, is dat de auteur een humoristische inslag heeft, sporadisch dat wel maar toch aanwezig. Een gewoon goed boek dus dat je zeker niet links moet laten liggen.

Uitgeverij: HarperCollins (2018) - 315 blz.
Oorspronkelijke titel: Annabelle
Vertaling: Ydelet Westra

Geen opmerkingen: