dinsdag 8 mei 2012

De verliezers - William Lashner

Voor veel geld is advocaat Victor Carl bereid zich te verdiepen in de zaak van topkok François Dubé. Dubé beweert onschuldig te zijn aan de moord op zijn vrouw, waarvoor hij levenslang heeft gekregen. Carl wordt ingehuurd om de zaak opnieuw voor de rechter te krijgen, hoewel hij twijfelt aan het verhaal dat zijn cliënt hem vertelt. Algauw komt hij erachter dat hij in een slangenkuil is terechtgekomen en dat hij wordt gemanipuleerd door politie en justitie. Wanneer dan ook nog de kroongetuige van destijds wordt vermoord, begint Carl te geloven dat zijn cliënt mogelijk toch onschuldig is...


****


Weer een onbekende schrijver, en het is weer eentje om te onthouden.
Het eerste wat me zo aansprak in dit boek is de humor, het was toch enige tijd geleden dat ik nog zo gelachen heb om een boek. En ook al was het soms op het hilarische af, toch was het er niet over. Ik verheug me in ieder geval al op een volgende boek van Lashner.
Het is een rechtbank thriller. William Lashner heeft de rechtszaal verhoren schitterend weer gegeven, het was een waar genoegen om deze te lezen.
Inhoudelijk heeft het boek een hoofdverhaal, de advocaat die op zoek gaat naar de moordenaar van de vrouw van zijn cliënt. In het zijspoor hiervan komt hij in contact met een tandarts, als je tandpijn hebt, is dat uiteraard de aangewezen man. Deze Bob komt echter wel heel vaak aan bod en dit is wel heel erg raar. Hij is goed voor verschillende lachwekkende momenten en uiteindelijk wordt zijn aanwezigheid in het boek duidelijk. 
Dan is er ook nog een heel apart nevenverhaal, een kleintje, over een pro deo zaak die Victor aanneemt, en waar hij een klein jongetje als cliënt heeft. Vooral dit verhaal geeft je een bredere kijk op Victor, want anders zou je hem alleen zien als een cynicus van de hoogste orde met geen hart of mededogen met de medemens. Verder voert de auteur nog enkele kleurrijke figuren ten tonele.
Door al deze feiten kwam het eigenlijke verhaal toch wel op de achtergrond te staan. Voor sommigen misschien een breekpunt maar voor anderen helemaal geen punt. Zo ook niet voor mij, het bleef een waar genot om dit boek te lezen.
Lashner heeft me aangenaam verrast en doet verlangen naar meer.

Uitgeverij: A.W.Bruna (2007) - 406 blz.
Oorspronkelijke titel: Falls the Shadow - Vertaling: Jan Smit

Geen opmerkingen: