donderdag 29 maart 2012

Spaar het meisje - Lisa Gardner

Op een warme zomernacht worden in een arbeidersbuurt van Boston vier leden van een gezin op brute wijze vermoord. Het leven van de vader - en mogelijke verdachte - hangt aan een zijden draadje. Rechercheur D.D. Warren weet één ding zeker: er is meer aan de hand.
Daniëlle Burton is een toegewijde verpleegster die hulp biedt aan gewelddadige kinderen op een gesloten psychiatrische afdeling. Zelf wordt ze achtervolgd door een familietragedie die vijfentwintig jaar geleden haar leven verwoestte. Wanneer D.D. Warren en haar collega Alex Wilson, een misdaadanalist van de FBI Academy, de psychiatrische inrichting bezoeken, beseft Daniëlle dat haar nachtmerrie nog niet voorbij is. Zij blijft geobsedeerd door de vraag: waarom heeft haar vader háár leven gespaard?

*****

Lisa Gardner wordt in Nederlandse vertaling uitgegeven door The House of Books, een uitgeverij die in mijn ogen meestal zeer goede boeken uitgeeft, en soms schitterende boeken, het is een uitgeverij die zelden teleurstelt. Met Lisa Gardner hebben ze een top schrijfster binnen gehaald.
Dit verhaal heeft drie verhaallijnen en begint met een proloog van Daniëlle, 25 jaar geleden. Dan hebben we nog het verhaal van Victoria, dit is een schrijnend verhaal en grijpt je naar de strot. Het overheersende thema, gewelddadige kinderen, wordt hier serieus doorgelicht, ik wist helemaal niet dat het bestond en was zeer verwonderd. Het verhaal van Daniëlle biedt trouwens een algemene achtergrond en uitleg over dit verrassende thema. Het maakt het boek boeiend en interessant.
En als er geen aanduiding staat aan het begin van het hoofdstuk, volgen we de naspeuringen van D.D. Warren, een vrouwelijke brigadier-rechercheur met de eetlust van een sumoworstelaar en de bouw van een fotomodel. Dit geeft in het boek nogal eens aanleiding tot grappige situaties, Lisa Gardner komt af en toe grappig uit de hoek, nog een pluspuntje.
Yep, Lisa Gardner is er weer in geslaagd om een schitterend boek neer te pennen. Elk van de drie boeken die ik nu gelezen heb van haar, is anders, en toch is het elke keer spannend en boeiend. Een schrijfster naar men hart.
Eerder: Verdwenen, De leugenaar 

Uitgeverij: The House of Books (2011) - 413 blz.
Oorspronkelijke titel: Live to Tell - Vertaling: Ralph van der Aa

Geen opmerkingen: