dinsdag 31 januari 2012

Waarheen je ook vlucht - Elizabeth Haynes

Niemand gelooft Catherine als ze wordt bedreigd door haar aantrekkelijke en charmante vriend Lee. Hij probeert absolute controle over haar leven te krijgen en manipuleert haar vrienden.
Volledig op zichzelf teruggeworpen, bedenkt ze een plan om te ontsnappen aan haar dubieuze geliefde - een plan waarvan ze de uitvoering ternauwernood oveleeft.
Enkele jaren later probeert Catherine in een andere stad haar leven opnieuw op te bouwen en het verleden achter zich te laten. Langzaam maar zeker leert ze weer op zichzelf te vertrouwen en krijgt ze haar dwangmatige obsessies onder controle. Maar altijd blijft de angst bestaan dat ze Lee ergens weer zal tegenkomen...

*****

Elizabeth Haynes heeft me volledig overtuigd van haar schrijftalent, Waarheen je ook vlucht is een zeer overtuigend debuut.
De plot is niet groots van opzet, integendeel en toch houdt het boek je van de eerste tot de laatste letter in de greep. Een thema, partnermishandeling maar eentje van de ergste soort, fysieke mishandeling en complete onderwerping. De auteur heeft het minutieus uitgewerkt, het is onmogelijk om niet mee te leven met Catherine, je voelt haar angsten en vertwijfeling. Haar partner is er zelfs in geslaagd om heel haar omgeving, haar beste vrienden aan zijn kant te zetten. Catherine is volledig geïsoleerd. En als gevolg van deze mishandeling heeft ze een dwangneurose ontwikkeld, het is schrijnend. Haynes heeft dit zeer gevoelig weten neer te pennen.
Door het verhaal afwisselend vanuit het heden en het verleden te vertellen, heeft Haynes op subtiele wijze de spanning meesterlijk weten op te bouwen, langzaam maar zeker. Het is absoluut geen boek om lang te laten liggen, het is gewoon té spannend.
Echt alles zit goed in dit boek, de karakters, de spannende plot, vlotte schrijfstijl en dat voor een debuut. Elizabeth Haynes is een schrijfster om in het oog te houden!

Uitgeverij: De Bezige Bij (2011) - 440 blz.
Oorspronkelijke titel: Into the Darkest Corner - Vertaling: Titia Ram

Geen opmerkingen: