zaterdag 9 juli 2011

De wet en de leugen - John Hart

Thriller.

Op de achterflap: "Met gemengde gevoelens verneemt advocaat Work Pickens dat het lijk van zijn vader Ezra is gevonden, ruim een jaar na diens plotselinge verdwijning. Ezra Pickens, een machtige man met vele vijanden, blijkt te zijn vermoord.
Work probeert te ontdekken wie de dader is, maar hij wordt afgeleid door zijn verbitterde echtgenote, zijn ongelukkige jeugdliefde en zijn getraumatiseerde zus Jean. Work werd door zijn dominante vader gekleineerd, maar Jean is veel zwaarder beschadigd. Heeft dat geleid tot vadermoord?
Terwijl de druk op Work toeneemt, worstelt hij met familiegeheimen en troebele herinneringen. Met de moed der wanhoop vecht hij door om Jean te redden, zijn naam te zuiveren en zijn verloren liefde te herwinnen."

Dit is een zeer geslaagde debuutroman van John Hart, het heeft een zeker legal thriller gehalte maar het is veel meer dan dat.
Het hoofdpersonage Work is een advocaat en uiteraard speelt zich dus een deel af in de rechtbank, een klein deeltje, maar het is om van te snoepen. De auteur heeft heel veel aandacht besteed aan zijn personages en hun onderlinge relaties. Psychologisch een knap uitgewerkt verhaal. Alleen de beschrijvingen van de relatie tussen Work en zijn zus waren soms over de top en werden net iets teveel herhaald.
En spannend is het ook al, het was moeilijk om de neiging snel eens verder te lezen, te weerstaan. De plot was dik in orde en dan af en toe een actie scène, het deed de spanning alleen maar toenemen.
Voor het overgrote deel was het een zeer verrassend en origineel boek, een enkele keer kreeg je een vermoeden of was het te voorspellen. En af en toe kwam Hart dan ook nog eens humoristisch uit de hoek.
Een zeer geslaagd thrillerdebuut dus, verrassend, zeer goede plot en vooral met zeer goed psychologisch uitgewerkte personages en daar bovenop een boeiende hoofdpersoon.

Uitg. Luitingh-Sijthoff (2007) - 380 blz. | Oorspr. titel The King of Lies - vertaling J.J. de Wit

Geen opmerkingen: