donderdag 14 juli 2011

De Crucifix Killer - Chris Carter

Thriller over een seriemoordenaar.

Op de achterflap: "Wanneer in een afgelegen blokhut in de bossen bij Los Angeles het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, belandt rechercheur Robert Hunter in een verschrikkelijke nachtmerrie. Het slachtoffer hangt naakt aan een houten crucifix en blijkt gemarteld te zijn tot de dood erop volgde. In haar nek heeft de moordenaar een dubbel kruis gekerfd - de handtekening van een moordenaar met de bijnaam 'de Crucifixkiller'. Maar deze werd enkele jaren daarvoor door Hunter gearresteerd en vervolgens ter dood veroordeeld."

*****

Weer maar eens een debuut en weer een meer dan geslaagd.
De van oorsprong Italiaanse Chris Carter, geboren in Brazilië, weet waarover hij schrijft, hij studeerde immers psychologie en criminologie en bestudeerde in die functie seriemoordenaars. Hij heeft ook een vleugje Italië in het boek gebracht en zijn partner is Carlos Garcia. Het is dus alleszins een zeer realistisch boek. Er zijn al zoveel boeken over seriemoordenaars geschreven en als je er daarvan al enige achter de kiezen hebt, dan kom je uit dit boek wel niet veel meer te weten, maar dat is geen punt, het boek leest wel gemakkelijker daardoor.
Maar het is sowieso geen moeilijk boek, het leest enorm vlot en is super spannend. Je weet al van de eerste pagina's dat Garcia in de handen van de crucifix killer valt en daarna ga je enkele weken terug in de tijd met het volledige verhaal. Het deed de spanning alleen maar toenemen van in het begin. Carter heeft trouwens een prettige schrijfstijl en af en toe was hij zelfs humoristisch.
En als je verder nog iets kan zeggen is zeker dat de auteur een enorm goede plot heeft weten te brengen, echt heel knap uitgewerkt en hij is daarbij ook nog zeer verrassend, de clou zie je van geen kanten aankomen. En ondanks dat er al veel seriemoordenaars boeken zijn, is dit boek zelfs nog origineel te noemen, de meeste moorden zijn al achter de rug en er is zelfs al een veroordeling, en dan begint het verhaal pas.
De Crucifix Killer is een raspaardje onder de thrillers, hij heeft echt alles mee: heel spannend, origineel, goed geschreven en als kers op de taart een kei goeie plot.
Later is het boek verschenen onder de titel: Handtekening van het kwaad

Uitgeverij: De Fontein (2009) - 349 blz.
Oorspronkelijke titel: The Crucifix Killer
Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: